Στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου οικονομικών.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να υπάρξουν νέες αλλαγές.

Πρόκειται για τον φόρο που θα αντικαταστήσει όλους τους φόρους στα ακίνητα και ταυτόχρονα θα φορολογήσει τα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, μειώνεται το ποσό των φόρων που πρέπει να βεβαιωθούν από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου τελικώς 2,9 δισ. ευρώ.

Φαίνεται ότι στο σχέδιο θα υπάρχουν ελαφρύνσεις τόσο στα οικόπεδα εντός οικισμών σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές όσο και και οικόπεδα με κτίσμα. Σε ότι αφορά τα διαμερίσματα με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο σε σχέση με το χαράτσι που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή, είναι της τάξης του 22% με 23%.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβάλει φόρο από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ αξίας σε όλα τα ακίνητα είτε αυτά βρίσκονται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου χωρίς να εξετάζει να ηλεκτροδοτούνται ή όχι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπ. Οικονομικών, Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται σε:

Ακίνητα που ανήκουν σε πολιτικά κόμματα.

Ακίνητα συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Κτίρια νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά.

Ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από τον στρατό.

Ακίνητα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ακίνητα ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου.

Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Φόρο θα πληρώνουν και οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις γης αλλά και για τα αγροτικά κτίσματα (μαντριά).