Εφορία : Σπεύδει να εισπράξει, στο “περίμενε” οι επιστροφές φόρου

Η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στους φορολογούμενους αποδεικνύεται και με τα πλέον επίσημα στοιχεία.

Μετά από την ταλαιπωρία μηνών που υπέστησαν φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί, τις συνεχείς καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην εφαρμογή της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η Γενική Γραμματεία Εσόδων ανακοίνωσε θριαμβολογώντας ότι έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση όλων των φορολογικών δηλώσεων.

Όλων;

Ναι, αυτών από τις οποίες περιμένει να εισπράξει χρήματα ! Πολύ απλά, ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των χρεωστικών δόσεων, επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι "με την εκκαθάριση αυτή, για πρώτη φορά, υλοποιείται η δέσμευση της ΓΓΔΕ να μην αποσταλεί εμπρόθεσμη ηλεκτρονική χρεωστική δήλωση που δεν θα έχει τουλάχιστον δύο δόσεις", και ξεχνώντας προφανώς ότι με όλες αυτές τις καθυστερήσεις οι περισσότεροι φορολογούμενοι που έχουν να πληρώσουν φόρο έχασαν τις τρεις δόσεις.

Ξεχνώντας ακόμα, ως συνήθως, όσους έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου, για τους οποίους στην ανακοίνωση δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά.

Για ποιο λόγο;

Γιατί πολύ απλά, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι στο “περίμενε” από την εφορία, μέχρι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ να ολοκληρώσουν τον επανέλεγχο των συγκεκριμένων δηλώσεων.

Δηλαδή, χρησιμοποιεί την ίδια τακτική που ακολουθεί τόσα χρόνια το Δημόσιο με τις επιστροφές ΦΠΑ και κάθε άλλου φόρου προς τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, βέβαια, το υπ. Οικονομικών εξαντλεί την αυστηρότητά του στους φορολογούμενους οι οποίοι καθυστερούν έστω και ένα μήνα την πληρωμή ακόμα και μίας δόσης του φόρου ακίνητης περιουσίας 2011 και 2012, αποστέλλοντάς τους e-mail και απειλώντας τους με τη χρήση ένδικων μέσων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου και ο συνοδευτικός πίνακας:

"Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ανακοινώνει τη 14η εκκαθάριση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ).

Με την 14η αποστολή ολοκληρώνεται η εκκαθάριση όλων των εμπρόθεσμων δηλώσεων, καθώς και όσων χρεωστικών έχουν κληθεί για έλεγχο δικαιολογητικών και δεν έχουν ακόμη προσέλθει ή επεξεργαστεί από τις ΔΟΥ.

Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν, υπερβαίνει τον αντίστοιχο περσινό κατά περίπου 150 χιλιάδες, ενώ η υπέρβαση από το 2011 είναι περίπου 950 χιλιάδες δηλώσεις.

Στο επισυναπτόμενο δίνονται πληροφορίες για τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων δηλώσεων.

Οι χρεωστικές δηλώσεις της 14ης αποστολής εξοφλούνται σε δύο δόσεις, η πρώτη λήγουσα την 31η Οκτωβρίου και η δεύτερη την 31η Δεκεμβρίου.

Με την εκκαθάριση αυτή, για πρώτη φορά, υλοποιείται η δέσμευση της ΓΓΔΕ να μην αποσταλεί εμπρόθεσμη ηλεκτρονική χρεωστική δήλωση που δεν θα έχει τουλάχιστον δύο δόσεις".