ΔΕΗ και General Electric ξεκινούν συνεργασία – Προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας

ΔΕΗ και General Electric ξεκινούν συνεργασία – Προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας

Οι δυο επιχειρήσεις υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της General Electric-Ευρώπη υπεγράφη στη Ζυρίχη, με το οποίο οι ηγεσίες των δύο πλευρών φιλοδοξούν την έναρξη μιας μακρόπνοης συνεργασίας και με ορατές θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία κυρίως με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα οι δύο εταιρίες θα διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης, μίσθωσης, εκπαίδευσης, διάγνωσης βλαβών και επιδιόρθωσης αεριοστροβίλων, ατμοστροβίλων, γεννητριών, λεβήτων και άλλου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για βιομηχανική χρήση. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί κοινή ομάδα που θα εκπονήσει πρόταση για το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο.

Όπως αναφέρεται από τη ΔΕΗ, στις περιοχές αυτές υπάρχει ήδη εγκατεστημένος εξοπλισμός της GE, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη περίοδο. Αντίστοιχα η ΔΕΗ διαθέτει σημαντικό αριθμό μηχανών GE και ALSTOM, (η GE έχει εξαγοράσει τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ALSTOM) τόσο στο διασυνδεδεμένο σύστημα όσο και στα νησιά. Έτσι, υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη εμπειρία για τη λειτουργία και τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού, την διάγνωση βλαβών και την αποκατάστασή τους ενώ η ΔΕΗ διαθέτει και τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό για τις εργασίες αυτές. Σημειώνεται ότι σήμερα οι υπηρεσίες συντήρησης , επισκευής κλπ. παρέχονται από την GE μέσω θυγατρικών της, σε συνεργασία με τους κατά τόπους αντιπροσώπους της.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», δήλωσε από τη Ζυρίχη, με τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το μνημόνιο συνεργασίας, «αφορά στις κοινές επιχειρηματικές προσπάθειες, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, και με προοπτική την ευρύτερη περιοχή, όπως π.χ. Βόρεια Αφρική, για θέματα συντήρησης, υποστήριξης λειτουργίας και γενικά service των θερμικών μονάδων».

Η έδρα της General Electric Europe βρίσκεται στο βιομηχανικό πάρκο του Μπάντεν, μιας περιοχής μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Ζυρίχη. Μετά την εξαγορά της γαλλικής Alstom, η εταιρεία αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους πόλους στον τομέα της Ενέργειας και όχι μόνον και η οποιαδήποτε συνεργασία με αυτόν τον κολοσσό είναι στρατηγικής σημασίας τόνιζαν με νόημα στο Πρακτορείο οικονομικοί κύκλοι στην ελβετική πόλη.

Στα γραφεία της GE, στη Ζυρίχη, προσήλθε υψηλή αντιπροσωπεία της ΔΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μανώλη Παναγιωτάκη και αφού είχαν προηγηθεί πολύμηνες προετοιμασίες, προκειμένου να στρωθεί ευνοϊκά το έδαφος ώστε να υπογραφεί στο πιο υψηλό επίπεδο το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.