Τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της διαιτησίας για την «Ελληνικός Χρυσός»

Τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της διαιτησίας για την «Ελληνικός Χρυσός»

Η ικανότητα της εταιρείας στην παραγωγή καθαρού χρυσού και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί «αγκάθι» για το ΥΠΕΝ.

Τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με τον υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βουλής «το γενικό θέμα Δημόσιο-Ελληνικός Χρυσός έχουμε συμφωνήσει από κοινού να πάει σε Διαιτησία, για το κατά πόσο εφαρμόζεται η σύμβαση που έχουμε υπογράψει».

Συμπλήρωσε δε, ότι «δυο είναι τα επίμαχα ζητήματα: Εάν μπορεί η εταιρεία να παράξει καθαρό χρυσό στην Ελλάδα, όπως λέει η σύμβαση, με την τεχνολογία που προτείνει και εάν η τεχνολογία αυτή είναι συμβατή με τη περιβαλλοντική προστασία».

«Το ελληνικό δημόσιο» τόνισε «υπερασπίζεται ό, τι προβλέπει η σύμβαση και γι’ αυτό πήγαμε σε Διαιτησία» για την οποία προέβλεψε ότι «λογικά θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο».

Ανέφερε ακόμη ότι η επένδυση στην κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη βορειοανατολική Χαλκιδική είναι δύσκολη και πάρα πολύ σύνθετη.

«Θέλαμε τα εντοπίσουμε διάφορα κενά, να μην υπάρχουν παρενέργειες και να υπάρχουν και σαφείς δεσμεύσεις ότι επενδυτικά θα υπάρξει το πλήρες σχέδιο και ότι δεν θα προχωρήσει σε μια μερική αξιοποίηση μόνο του μεταλλεύματος και θα το εξάγει, το οποίο δεν θα έχει όφελος για την ελληνική οικονομία» είπε.

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για την ακύρωση προστίμων συνολικού ύψους 1,73 εκατομμυρίων ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός», ο κ. Σταθάκης σημείωσε, πως τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί το ’12, το ’13 και το ’14.

Πρόσθεσε δε, ότι «στο δεύτερο βαθμό εκδίκασης –καθώς το Δημόσιο άσκησε έφεση- θα ακουστεί η δική μας οπτική με καλύτερο τρόπο».

Σχετικά με το επενδυτικό κλίμα, υποστήριξε ότι έχει βελτιωθεί, σημειώνοντας ότι «έχουν κλείσει πρόσφατα πολύ μεγάλα επενδυτικά σχέδια, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν, ότι οι επενδύσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία».