Πουλήθηκαν Βιτάμ, Flora και Altis στο KKR για 6,8 δισ. ευρώ

Πουλήθηκαν Βιτάμ, Flora και Altis στο KKR για 6,8 δισ. ευρώ

Η Unilever κατέχει περισσότερα από 400 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Dove, Knorr soups, Lipton, Magnum

Στα χέρια του fund ΚΚR περιέρχεται το χαρτοφυλάκιο των αλειμμάτων της Unilever, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ελληνικές ετικέτες όπως είναι οι Flora, Βιτάμ, Φλώρα, Sol και Άλτις. Αντίστοιχα στο εξωτερικό μερικές από τις ετικέτες που πουλάει η Unilever, είναι οι Flora, Blue Band και Rama.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Η συγκεκριμένη κίνηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των στρατηγικών προεταραιοτήτων της Unilever.

H Unilever εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ότι επήλθε συμφωνία ύψους 6,8 δισ. ευρώ με το αμερικανικό fund, προκειμένου να πωλήσει τo χαρτοφυλάκιο μαργαρίνης.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η Unilever «έλαβε δεσμευτική προσφορά από την KKR για την αγορά της παγκόσμιας δραστηριότητας spreads για 6,825 δισ. ευρώ σε μετρητά, ελεύθερη χρεών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Paul Polman, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην αναδιάρθρωση και ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου μας με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Η αξία της μαργαρίνης

Ας σημειωθεί ότι ο τζίρος του χαρτοφυλακίου των μαργαρινών της Unilever ανήλθε παγκοσμίως σε 3,03 δισ. ευρώ για το 2016, με EBITDA στα 608 εκατ. ευρώ, πριν την αναπροσαρμογή της νέας ιδιοκτησίας και συνολική αξία περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Κατέχει περισσότερα από 400 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Dove, Knorr soups, Lipton, Magnum και Marmite.

Ας σημειωθεί ότι στις αρχές του 2017 η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική είχε δεχτεί πρόταση εξαγοράς από την ανταγωνιστική αμερικανική εταιρεία, Kraft Heinz, την οποία απέρριψε.

Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα, η Unilever, η οποία απασχολεί περίπου 169.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, προσπάθησε να αποδείξει στους μετόχους, ότι είναι καλύτερα να κινείται αυτόνομα, και δεσμεύθηκε να ενισχύσει την κερδοφορία της.

Το προφίλ της KKR

Η KKR είναι ένας επενδυτικός κολοσσός με παγκόσμια ισχύ, που διαχειρίζεται πολλαπλές εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, της ενέργειας, των υποδομών, των ακινήτων, των πιστώσεων καθώς και των τροφίμων.

Από την εξαγορά εξαιρούνται τα spreads της Unilever στη Νότια Αφρική. Όπως έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, η Unilever θα αποκτήσει τη συμμετοχή - μερίδιο 25,75% - της Remgro στη Unilever South Africa Holdings (Pty) Ltd, προσφέροντας ως αντάλλαγμα τις δραστηριότητες των spreads στη Νότια Αφρική, καθώς και μετρητά.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά στα μέσα του 2018, καθώς τελεί υπό την επιφύλαξη των εγκρίσεων των ρυθμιστικών αρχών.