Η BIRKENSTOCK διακόπτει σχέσεις με την Amazon Ευρώπης λόγω… μαϊμούδων

Η BIRKENSTOCK διακόπτει σχέσεις με την Amazon Ευρώπης λόγω… μαϊμούδων

Για παραπλάνηση καταναλωτών από πλαστά προϊόντα που διατίθενται προς πώληση στο Amazon Marketplace κάνει λόγο η BIRKENSTOCK γι' αυτό και διακόπτει τις εμπορικές της σχέσεις τόσο αυτή όσο και οι θυγατρικές της εταιρείες με την Amazon EU S.à.r.l. αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2018.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η BIRKENSTOCK θα διακόψει εντελώς τις άμεσες παραδόσεις που παρέχονται από το ευρωπαϊκό υποκατάστημα της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η εν λόγω απόφαση αφορά το σύνολο της γκάμας προϊόντων της BIRKENSTOCK.

Η οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται επί σειρά ετών εγείρει αξίωση κατά της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου σχετικά με το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί διάφορες νομικές παραβάσεις στην πλατφόρμα Marketplace, την οποία διαχειρίζεται η Amazon, και τις οποίες ο διαχειριστής της πλατφόρμας δεν φρόντισε να αποτρέψει με δική του πρωτοβουλία. Σε διάφορες περιστάσεις, η BIRKENSTOCK υπέβαλε παράπονο σχετικά με πλαστά προϊόντα κακής ποιότητας τα οποία παραβίαζαν τα δικαιώματα εμπορικού σήματος της BIRKENSTOCK και παραπλανούσαν τους καταναλωτές ως προς την προέλευση των προϊόντων που ήταν διαθέσιμα στην πλατφόρμα.

Παρά το θέμα των νομικών υποχρεώσεων, η BIRKENSTOCK είναι της γνώμης ότι στο πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων εμπιστοσύνης, μόλις υπήρχε η πρώτη ενημέρωση του διαχειριστή της πλατφόρμας Marketplace για ανάλογη νομική παράβαση, η Amazon θα έπρεπε, με δική της πρωτοβουλία, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει αυτές και άλλες παρόμοιες παραβάσεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κάποια δεσμευτική δήλωση σχετικά με τη διακοπή της περαιτέρω διάθεσης πλαστών προϊόντων BIRKENSTOCK προς πώληση μέσω της πλατφόρμας. Αντιθέτως, τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν επιπλέον νομικές παραβάσεις διαφορετικού χαρακτήρα τις οποίες η Amazon δεν απέτρεψε με προληπτικά μέτρα.

Ο εν λόγω κλονισμός της εμπιστοσύνης υποχρεώνει τώρα την BIRKENSTOCK να λύσει τις εμπορικές σχέσεις της με την εταιρεία ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου και στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η BIRKENSTOCK διέκοψε τις παραδόσεις στις ΗΠΑ τις οποίες είχε αναλάβει η Amazon USA ύστερα από διάφορα περιστατικά που σημειώθηκαν εκεί.

Το προφίλ της BIRKENSTOCK

Η BIRKENSTOCK είναι διεθνής επωνυμία ειδών υπόδησης η οποία αποτελεί συνώνυμο ποιότητας, λειτουργικότητας και ευεξίας εν γένει. Με περισσότερους από 3.500 εργαζομένους, αυτή η παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση έξι γενεών είναι επίσης και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον γερμανικό κλάδο υπόδησης. Οι ιστορικές ρίζες της εταιρείας φτάνουν μέχρι το μακρινό έτος 1774. Η BIRKENSTOCK χρησιμοποιούσε τον όρο «εσωτερικό πέλμα» ήδη από τη δεκαετία του 1930, και αυτή του έδωσε την έννοια που είναι ευρέως κατανοητή από τους καταναλωτές σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα - ότι δηλ. είναι συνώνυμο της εξαιρετικής άνεσης όταν κάποιος βαδίζει ή στέκεται. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, BIRKENSTOCK έγινε διεθνής παίκτης. Τα σανδάλια, τα οποία κατασκευάζονται στην Γερμανία, πωλούνται πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Η BIRKENSTOCK διαθέτει ακόμα μια αναπτυσσόμενη γκάμα με κλειστά υποδήματα, παιδικά υποδήματα και επαγγελματικά υποδήματα, καθώς επίσης και με ειδικά προϊόντα για εταιρείες λιανικής που διαθέτουν ορθοπεδικά είδη, κάλτσες, τσάντες και ζώνες. Το 2017, η BIRKENSTOCK πρόσθεσε συστήματα ύπνου και φυσικά καλλυντικά (BIRKENSTOCK Natural Care) στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην πόλη Νόισταντ (Βιντ). Η BIRKENSTOCK διαθέτει εννέα εγκαταστάσεις στην Γερμανία, στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου, της Έσσης, της Βαυαρίας και της Σαξονίας. Η οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται επί σειρά ετών διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία πωλήσεων στις ΗΠΑ, την Βραζιλία, την Κίνα, τον Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Δανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.