Η εταιρεία που φέρνει κέρδη στη Nokia και δεν πουλάει κινητά

Η εταιρεία που φέρνει κέρδη στη Nokia και δεν πουλάει κινητά

H συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει ένα μάθημα στους επενδυτές

Ο 21ος αιώνας ήταν σκληρός για την Nokia Oyj. Κατά την τελευταία δεκαετία, η φινλανδική εταιρεία έχει περιορίσει κατά χιλιάδες τις θέσεις εργασίας. Πώλησε την κυρίαρχη επιχειρηματική της δραστηριότητα στη Microsoft Corp. το 2013, όταν τα πράγματα πήγαν από κακό σε χειρότερο. Γενικότερα όμως δεν παρουσιάζει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην πώληση εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Αλλά τουλάχιστον μία εταιρεία που συνδέεται με τη Nokia εξακολουθεί να ακμάζει, ενώ δραστηριοποιείται σε έναν τομέα που δεν θα περίμενε κανείς να αποτελεί σημαντική πηγή κέρδους: τα ελαστικά.

H συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει ένα μάθημα στους επενδυτές. Για να ανακεφαλαιώσουμε, η Nokia ήταν κάποτε ένα πολύπλοκο συγκρότημα που παρήγαγε από χαρτί μέχρι μπότες καουτσούκ. Μετά την απόφαση της Nokia να επικεντρωθεί στις τηλεπικοινωνίες, απαρίθμησε τις δραστηριότητές της για τα ελαστικά το 1995 και πώλησε τις υπόλοιπες μετοχές το 2003. Όπως συμβαίνει συχνά με τα spinoffs, τότε τα πράγματα άρχισαν γίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα.

Από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται, οι μετοχές της Nokian Renkaat Oyj, όπως ονομάζονται σήμερα επιχειρήσεις ελαστικών, επέστρεψαν περίπου 12.000%, με τα μερίσματα να επανεπενδύονται. Η Nokian έχει κορυφαία περιθώρια κέρδους λόγω της προσήλωσής της στα ακριβά χειμερινά ελαστικά - η νομοθεσία μάλιστα έχει καταστήσει τη χρήση τους υποχρεωτική σε πολλές χώρες. Οι χαμηλού κόστους ρωσικές μονάδες παραγωγής βοήθησαν επίσης, όπως και η αυξανόμενη δημοτικότητα των αθλητικών οχημάτων, τα οποία απαιτούν μεγαλύτερα ελαστικά.