Οι πέντε φίλοι που ίδρυσαν το ελληνικό σούπερ μάρκετ των 500 εκατ. ευρώ

Οι πέντε φίλοι που ίδρυσαν το ελληνικό σούπερ μάρκετ των 500 εκατ. ευρώ

Αυτή είναι η ιστορία του Γαλαξία

Σε πολλούς η επωνυμία ΠΕΝΤΕ Α.Ε. δεν μεταφράζεται πρακτικά σε κάποια γνωστή επιχείρηση . Παρόλ’ αυτά στο άκουσμα της λέξης «Γαλαξίας» ο συνειρμός γίνεται αυτομάτως. Η επωνυμία ΠΕΝΤΕ Α.Ε. βρίσκεται πίσω από το διακριτικό τίτλο της αλυσίδας των 150 σούπερ μάρκετ με τζίρο το 2016, ο οποίος για πρώτη φορά ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 519 εκατ. ευρώ.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Η επωνυμία ΠΕΝΤΕ έχει το δικό της συμβολισμό. Πέντε φίλοι με ετερόκλητα επαγγελματικά ενδιαφέροντα διέθεσαν τις οικονομίες τους για να ανοίξουν ένα μικρό κατάστημα. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, η ονοματοδοσία της επιχείρησης ταυτίστηκε με την κοινή προσπάθεια αυτών των πέντε ανθρώπων. Η αρχική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1971, ονομάστηκε ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. και το κεφάλαιο που απαιτήθηκε για τη δημιουργία της ήταν 300.000 δραχμές. Το πρώτο κατάστημα λιανικής με καλλυντικά και απορρυπαντικά στα Κάτω Πατήσια ξεκίνησε να λειτουργεί. Ενδεχομένως τίποτα δεν προμήνυε ότι το μαγαζί των 60 τετραγωνικών, θα εξελισσόταν στην έκτη κατά σειρά μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και στην τέταρτη μεγαλύτερη ελληνικών συμφερόντων.

Επικεφαλής της ιδρυτικής ομάδας τέθηκε ο Βασίλης Χειμωνίδης από το Κιλκίς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2008, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Με οικονομικές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακά στη Σουηδία και στη Μεγάλη Βρετανία, ο Χειμωνίδης διέθετε την πυγμή, τη διάθεση και τη θεωρητική κατάρτιση για να κατευθύνει το εγχείρημα.

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. λειτούργησε με την άμισθη συμβολή των αρχικών της μετόχων, στην ομάδα των οποίων προστέθηκαν στη συνέχεια και άλλοι συνεργάτες.
Στη φιλοσοφία της επιχείρησης κυριάρχησε η ένταξη στο μετοχικό σχήμα και των υπαλλήλων της, οι οποίοι είχαν να επιδείξουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Αρκετοί από αυτούς έγιναν μέτοχοι από το 1982 και ύστερα, αποκτώντας μερίδιο στα κέρδη.

Η πολυμετοχικότητα στο Γαλαξία κυριάρχησε σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να συμμετέχουν στο μετοχικό σχήμα της ΠΕΝΤΕ Α.Ε. περισσότερα από 187 άτομα.

Όχι πολύ αργότερα, το ’73 λειτούργησε το πρώτο σούπερ μάρκετ του Γαλαξία στην πλατεία Αττικής, επί της οδού Αλκαμένους 120. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξαν ακόμα τρία καταστήματα - με έμφαση στα τρόφιμα - στο λόφο Σκουζέ, στην πλατεία Βικτωρίας και στην Αργυρούπολη.

Η δομική σύσταση της επιχείρησης άλλαξε το 1982 και η Ε.Π.Ε. μετεξελίχθηκε σε ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη και τη λειτουργία σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα συμμετείχαν νέα πρόσωπα στη μετοχική της σύνθεση, ενώ το ρευστό που εισέρευσε στην επιχείρηση με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ευνόησε την ταχεία ανάπτυξη του δίκτυου καταστημάτων της Γαλαξίας.

Το 1988 ιδρύθηκε η εταιρεία Ο.Ρ.Α Α.Ε. (Οργανισμός Αγορών), η οποία προέκυψε από τη συνένωση των σούπερ μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ, TRESCO, ΤΡΟΦΟ, ΑΣΤΗΡ. Η εταιρεία αυτή λειτούργησε έως το 2000 συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των θυγατρικών της επιχειρήσεων.

Το 1992 η ΠΕΝΤΕ Α.Ε. απέκτησε την ΑΡΓΩ Α.Ε., στην οποία μετέχει με ποσοστό 99,8%, εντάσσοντας στο δίκτυο του Γαλαξία ακόμα 13 καταστήματα. Τότε λειτούργησε και το πρώτο σούπερ μάρκετ στον Ορχομενό Βοιωτίας, το πρώτο κατάστημα της εταιρείας στην επαρχία. Ακολούθησε η Πέλλα, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Εύβοια, η Καρδίτσα και άλλες πόλεις.

Με δεδομένο ότι ζητούμενο αποτελεί και η ανάπτυξη ιδιόκτητων καταστημάτων από την ΠΕΝΤΕ Α.Ε., αυτή τη στιγμή η εταιρεία – σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2016 – διαθέτει ακίνητη περιουσία που ανέρχεται στα 127,6 εκατ. ευρώ, ενώ διαρκώς επενδύει σε νέα ακίνητα επεκτείνοντας παράλληλα το δίκτυό της. Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ο Γαλαξίας επένδυσε 16,7 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία νέων καταστημάτων. Τα κέρδη προ φόρων στην προηγούμενη χρήση ανήλθαν στα 30,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 21,3 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. και 12,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στη χρήση του 2015.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η εταιρεία δεν βαρύνεται από δάνεια από τράπεζες.