Κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ ζητά από την αγορά της Πολωνίας ο Πάνος Γερμανός

Κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ ζητά από την αγορά της Πολωνίας ο Πάνος Γερμανός

Στις 27 Ιουλίου τοποθετείται η έναρξη διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας

Στις 27 Ιουλίου τοποθετείται η έναρξη διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας της Play Communications, συμφερόντων του έλληνα επιχειρηματία Πάνου Γερμανού (μέσω της Olympia), με τη δημόσια εγγραφή να φέρνει στα ταμεία της επιχείρησης μέχρι και 1,3 δισ. ευρώ.

Η δημόσια προσφορά του 1,3 δισ. ευρώ θα είναι επίσης η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον τομέα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, μετά τη δημόσια προσφορά του 23% της Telefónica Deutschland το 2012, που της έδωσε αποτίμηση 6,4 δισ. ευρώ.

«Η Play Communications μπορεί να «καμαρώνει» για το γεγονός πως ελάχιστοι φορείς κινητής τηλεφωνίας (ίσως και κανείς) στην Ευρώπη, είναι σε θέση να υπερηφανευθούν για τέτοια λειτουργικά θεμελιώδη. Οι θεσμικοί επενδυτές είναι ορεξάτοι και αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το IPO» (αρχική δημόσια προσφορά) αναφέρουν πολλοί αναλυτές μεταξύ αυτών και ο Dhananjay Mirchandani, αναλυτής στην Bernstein.

Ο Jørgen Bang-Jensen, διευθύνων σύμβουλος, ανέφερε πως θα συναντηθεί με επενδυτές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για να τους αναπτύξει την επιχειρηματολογία του υπέρ της επένδυσης στην Play. «Πιστεύουμε πως η IPO προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή μας, τις ταμειακές ροές και τις αποδόσεις μας», όπως υποστήριξε.

Η Play ιδρύθηκε πριν από μία δεκαετία και έχει αυξήσει το μερίδιο αγορά της από λιγότερο από 5% το 2008 σε 27% φέτος, με αποτέλεσμα να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία. Ανταγωνίζεται την Orange, την T-Mobile της Deutsche Telekom και την Plus της Polkomtel και έχει «χτίσει» μια βάση πελατών άνω των 14 εκατομμυρίων.

Το πολωνικό δίκτυο ελέγχεται από μια εταιρία που ονομάζεται P4 αλλά δραστηριοποιείται ως Play. Έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση στο Λουξεμβούργο και ελέγχεται από την ελληνική επενδυτική εταιρία Olympia Development και την ισλανδική Novator Partners. Η επιχείρηση αναχρηματοδοτήθηκε τον Μάρτιο για να περιορίσει την εξάρτησή της από ομόλογα με υψηλές αποδόσεις.