Νέα γραμμή παραγωγής στις Σάπες της Ροδόπης ετοιμάζει η Pharmathen

Νέα γραμμή παραγωγής στις Σάπες της Ροδόπης ετοιμάζει η Pharmathen

Επιθεώρηση από τον FDA προκειμένου να πουλά και στις ΗΠΑ

Ανατροπή στα ελληνικά δεδομένα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει η νέα γραμμή παραγωγής που δημιουργεί η Pharmathen, στις εγκαταστάσεις της στις Σάπες της Ροδόπης, δαπανώντας συνολικά περί τα 15 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, γυρίζει σελίδα, καθώς στρέφεται και στην παραγωγή ενέσιμων φαρμάκων με την τεχνολογία της παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAI -Long Acting Injectable) και των χωρίς συντηρητικά οφθαλμικών διαλυμάτων, δύο καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από την ίδια.

Μάλιστα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να δώσει το «πράσινο» φως, με σχετική πιστοποίηση στις εγκαταστάσεις, προκειμένου τα σκευάσματα που παράγονται στο εργοστάσιο της Ροδόπης να μπορούν να διατίθενται και στις ΗΠΑ. Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες με μεγάλους ομίλους του φαρμάκου από τη διεθνή αγορά, ενώ η παραγωγή- η οποία θα γίνει εξολοκλήρου στην Ελλάδα- αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Οι επενδύσεις των τελευταίων χρόνων της ελληνικής φαρμακευτικής επιχείρησης, αναμένεται να έχουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη, καθώς η διοίκηση της Pharmathen εκτιμά πως μέσα στην επόμενη πενταετία ο τζίρος της θα μπορούσε να διπλασιαστεί.

Το 2016 οι πωλήσεις της Pharmathen, συμφερόντων Βασίλη και Νέλλης Κατσου, ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ, με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 10% ετησίως κάθε χρόνο τα πέντε τελευταία χρόνια. Ήταν η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε το 2015 χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.