Μαντζούνης : Απαραίτητη η συμφωνία για επιστροφή στην ανάπτυξη

Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές είναι βασική παράμετρος για να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης, κατά τη γενική συνέλευση. 

"Το πολιτικό σύστημα όλων των αποχρώσεων πρέπει να ανταποκριθεί στο κλίμα των περιστάσεων", ήταν το μήνυμα, που έστειλε ο κ. Μαντζούνης, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη συμφωνία για να επιστρέψουν κεφάλαια στις τράπεζες και να κλείσει το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. "Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο καταγράφονται φαινόμενα συνεπών πελατών, που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων".

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μαντζούνης επεσήμανε ότι τα τελευταία έτη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σημαντικά. Απαρτίζεται από τέσσερις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες ολοκλήρωσαν την ανακεφαλαιοποίησή τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και εφήρμοσαν τα προγράμματα αναδιαρθρώσεως. Η ευρωστία του τραπεζικού συστήματος επιβεβαιώθηκε από τα πολύ καλά αποτελέσματα των αυστηρών ασκήσεων προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων κατά την πανευρωπαϊκή διαδικασία της Συνολικής Αξιολογήσεως που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος υπενθύμισε επίσης, ότι το 2014, η Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία τη Συνολική Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, υπό την παραδοχή τόσο του Στατικού, όσο και του Δυναμικού Ισολογισμού. Η Alpha Bank ήταν η μόνη τράπεζα, μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, που δεν παρουσίασε κεφαλαιακές ανάγκες τόσο στο βασικό, όσο και στο δυσμενές σενάριο, ενώ παράλληλα διαθέτει σημαντικό κεφαλαιακό πλεόνασμα. Τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως έθεσαν την Alpha Bank στην κορυφή των μεγαλυτέρων εισηγμένων ευρωπαϊκών τραπεζών, από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας στην οικονομία προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να χαράξει μια νέα πολιτική με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.

Όπως τόνισε ο κ. Ράπανος, οι δυσχέρειες στη χρηματοδότηση, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος και οι αδυναμίες της δημόσιας διοικήσεως εξακολουθούν να συνιστούν σημαντικά εμπόδια στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Χωρίς νέες επενδύσεις όμως δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα το μεγάλο πρόβλημα της υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, και ιδιαιτέρως της ανεργίας των νέων. Απαιτούνται, συνεπώς περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των επενδύσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

"Η συμφωνία με τους εταίρους, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία θα διασφαλίσουν έναν θετικό, έστω και μικρότερο από τον αναμενόμενο, ρυθμό αναπτύξεως για το 2015 και θα δώσουν παράλληλα τη δυνατότητα στη νέα Κυβέρνηση να υλοποιήσει, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τις δικές της προτεραιότητες", συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην Τράπεζα, ο κ. Ράπανος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι "η Alpha Bank, με κεφαλαιακή ευρωστία, διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια, για να επανέλθει σε πορεία αναπτύξεως και κερδοφορίας και θα συνεχίσει την προσπάθειά της προς αυτήν την κατεύθυνση, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και με πίστη στις προοπτικές της".