Καραβίας:Νέα κόκκινα δάνεια λόγω σεισάχθειας-Κορύφωση σε έξι μήνες

Οι προσδοκίες των πολιτών για σεισάχθεια και χάρισμα των οφειλών προς τις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των αιτήσεων για διακανονισμό και την αύξηση των κόκκινων δανείων, στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. 

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, και ανώτατα στελέχη της Eurobank, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2014. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, "σταμάτησαν να πληρώνουν και οι στρατηγικά κακοπληρωτές", ενώ η όποια ρύθμιση δεν εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ισολογισμό.

Βασικός στόχος για τη Eurobank παραμένει η επιστροφή στην κερδοφορία για τη φετινή χρονιά (παρά την αβεβαιότητα και τις συνέπειές της τους τελευταίους δύο μήνες). 
Εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι - μέσα στο δεύτερο τρίμηνο - το waiver θα επανέλθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (δηλαδή, η ειδική ρύθμιση, που επέτρεπε στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα), "εφόσον η κατάσταση εξομαλυνθεί". Τότε - όταν, δηλαδή, εξομαλυνθεί η κατάσταση -, προβλέπουν και ότι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύσημα

Σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, υποστηρίχθηκε ότι "δεν υπάρχει καμία συζήτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ESM με στόχο την επανεξέταση του θέματος".

Τέλος, ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί στο ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Η Eurobank διαθέτει σήμερα 1,7 δισ. ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και 2,5 δισ. ευρώ έντοκα, έναντι 1,57 δισ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ, που είχε αντίστοιχα στο τέλος του 2014.