Αυτή η εταιρεία έχει χρηματιστηριακή αξία 1,88 τρισ. δολαρία

Αυτή η εταιρεία έχει χρηματιστηριακή αξία 1,88 τρισ. δολαρία

Εντυπωσιακό το ξεκίνημα πωλήσεων της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ

Η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco είναι και επισήμως η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, καθώς εκτιμάται στα 1,88 τρισ. δολάρια, μετά την αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά 10% στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην πρεμιέρα της μετοχής της Saudi Arabian Oil Co στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, η τιμή της έκλεισε στα 35,2 ριάλ (9,39 δολάρια), πάνω από την αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) των 32 ριάλ (8,53 δολάρια). «Είναι μια μεγάλη μέρα για την Σαουδική Αραβία, την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τον λαό της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ημέρα νίκης για την Aramco, ημέρα υπολογισμού και δικαίωσης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman.

Ο πρίσκιπας διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Mohammed bin Salman, εμπνεύστηκε το 2016 την εισαγωγή της μετοχής της Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο και από τότε σχεδιαζόταν η IPO της μετοχής, με στόχο να διατεθεί σε ξένους επενδυτές το 5% των μετοχών της εταιρείας και φιλοδοξώντας να αντληθούν 100 δισ. δολάρια, που θα επέτρεπαν στην Σαουδική Αραβία να διαφοροποιήσει την οικονομία της από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Τελικά, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου ματαίωσε την εισαγωγή της μετοχής της εταιρείας στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Η μετοχή εισήχθη μόνο στο Χρηματιστήριο του Ριάντ, όπου διατίθεται μόλις το 1,5% των μετοχών της και μόνο σε εγχώριους και περιφερειακούς επενδυτές.