Μίχαλος: Ο τουρισμός το success story της Ελλάδας

Για το ρόλο του τουρισμού στην οικονομία έκανε λόγω ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ ο κύριος Μίχαλος επισημανε τον καίριο ρόλο της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, ενώ τόνισε ότι ο τουρισμός παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν δεν παύει να στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση.

Αναλυτικά:

«Σας καλωσορίζουμε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στην εκδήλωση με  θέμα τη Συμβολή των Επιμελητηρίων στην Αναπτυξιακή Προοπτική των Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, την ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Να αναδείξουμε τον καίριο ρόλο της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Να εντοπίσουμε τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης να λειτουργήσει ως μοχλός αναβάθμισης των υπηρεσιών και των εμπειριών που προσφέρει η χώρα μας στον επισκέπτη.

Αν υπάρχει στη χώρα μας ένα αδιαμφισβήτητο success story τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό λέγεται «ελληνικός τουρισμός». Εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Ο κλάδος που ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, δεν παύει να στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση στον τόπο.

Δεν παύει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, να αυξάνει τα εισοδήματα του πληθυσμού της Περιφέρειας, αλλά και να συμπαρασύρει στην ανάπτυξη πολλούς ακόμη κλάδους της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός λειτούργησε ως βασική κινητήριος δύναμη για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης εντός του 2014, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών.

-         Με 23 εκατ. αφίξεις ξένων επισκεπτών

-         με άμεση συνεισφορά 14 δισ. ευρώ στα έσοδα της χώρας

-         με τη δημιουργία 115.000 νέων θέσεων εργασίας στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 

-         με εκτιμώμενη,  άμεση και έμμεση, συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό άνω του 20%

ο τουρισμός έχει ήδη αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης.

Ωστόσο, η δυναμική αυτή δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Και δεν πρέπει, βεβαίως, να τίθεται σε κίνδυνο, με άστοχες κινήσεις.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα και προσοχή, τόσο από πλευράς της Πολιτείας, όσο και από τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Το πολύτιμο κεφάλαιο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η χώρα μας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση ένα σαφές όραμα, με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με μακρόπνοο σχέδιο, με υψηλό επαγγελματισμό, με καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, με στόχο την αύξηση της ποιοτικής διαφοροποίησης και της άμβλυνσης της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Χρειάζονται σύγχρονα εργαλεία ενίσχυσης και προβολής του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Χρειάζεται αναζήτηση νέων αγορών και ομάδων – στόχων.

Χρειάζεται αναβάθμιση των απαραίτητων βασικών υποδομών, όπως είναι το οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι μαρίνες της χώρας.

Χρειάζεται μεγαλύτερη επένδυση στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο συνεδριακός, ο αγροτικός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.

Χρειάζεται κυρίως ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα - και στη ραχοκοκαλιά του, που λέγεται Μικρομεσαία Επιχείρηση – να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί σε αυτή τη διαδικασία.