Στην Τράπεζα Ανασυγκρότησης ελπίζει η Ελληνική για την αύξηση

Προσδοκίες για κάλυψη μέρους της έκδοσης κεφαλαίου €220 εκ. της Ελληνικής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εκφράζει η διοίκηση της κυπριακής τράπεζας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕBRD αναμένεται στις προσεχείς μέρες να έχουν συνάντηση με τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η ΕBRD, που ήδη κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου και εκπρόσωπος της αναμένεται να εκλεγεί και μέλος του ΔΣ της BOCY, φέρεται να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της και στην ΗΒ.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου που ρωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε στη StockWatch ότι η διοίκηση της τράπεζας θα έχει συνάντηση με κλιμάκιο της ΕBRD.

Η συνάντηση των δύο μερών, πρόσθεσε, αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της παρουσίας αξιωματούχων της ευρωπαϊκής τράπεζας κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η Ελληνική προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου μέσω έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης (rights), με στόχο ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της να φθάσει το 13,2%.

Οι σημερινοί μεγαλομέτοχοί της, Third Point και Wargaming, που κατέχουν περίπου 20% έκαστος, δεσμεύτηκαν ήδη γραπτώς να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν.

Η ΕBRD ενδέχεται να αποκτήσει ένα μικρό μερίδιο ασκώντας δικαιώματα προτίμησης τα οποία υφιστάμενοι μέτοχοι μπορεί να μην εξασκήσουν.

Η παρουσία της λειτουργεί συνήθως θετικά στην προσέλκυση άλλων θεσμικών επενδυτών.

Η EBRD δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το καλοκαίρι, μετά από απόφαση της συνέλευσης της να επενδύσει στην Κύπρο, ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Μέχρι σήμερα δεν έγινε γνωστό αν η εκκλησία που κατέχει περίπου το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ θα εξασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης.

Χρειάζεται περίπου €17 εκ. για να εξασκήσει τα rights που της αναλογούν.

Πηγή : www.stockwatch.com.cy