ΟΤΕ : Συγκρουσιακό το κλίμα για τη νέα συλλογική σύμβαση

Σε συγκρουσιακό κλίμα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ), για την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

Μετά από τη συνάντηση των δύο πλευρών, σχετικά με τις προτάσεις της διοίκησης για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της OTEplus (προτείνει τη μεταφορά τους στη θυγατρική e-Value, ενώ οι συνδικαλιστές ζητούν ένταξή τους στο προσωπικό του οργανισμού), η ΟΜΕ-ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για αδιάλλακτη στάση της διοίκησης, αφού - όπως αναφέρει - "μας γνωστοποίησε ότι η μεταφορά των εργαζομένων της OTEplus, που εργάζονται στα call center, στην e-Value, ξεκινάει από 1-1-2015".

Στα μισθολογικά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μιλούν για εμμονή της εργοδοτικής πλευράς "στην πρόταση μείωσης του μισθού στο 14% σε σχέση με το μισθό της 31-12-2011 για το τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ, με 7ωρη απασχόληση και διασφάλιση των θέσεων εργασίας" (οι μισθοί είχαν μειωθεί κατά 10% στην προηγούμενη σύμβαση και τώρα προτείνεται περαιτέρω μείωση κατά 4%). 

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ "έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τα παραπάνω και θα συγκαλέσει άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις".

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι :

  • βρίσκονται σε εξέλιξη εκλογικές διαδικασίες στα σωματεία - που έχουν τη σημασία τους στον τρόπο λήψης αποφάσεων, και 
  • αυτή, που πιέζεται για συμφωνία, είναι η πλευρά των εργαζομένων, καθώς - αν λήξει η μετενέργεια το Φεβρουάριο - κινδυνεύουν να χάσουν παροχές και διατάξεις, που τους προστατεύουν, όπως το πάγωμα των απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους.