ΟΤΕ : Η νέα συλλογική σύμβαση, το μέρισμα και το Champions League

Τρία "Ναι" είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ στους αναλυτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, και τα οποία αφορούν : 

  • Στην άμεση υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας
  • Στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2014,
  • Στην καταβολή ακριβότερου (όχι κατά πολύ) τιμήματος για την απόκτηση των δικαιωμάτων του Champions League και του Europa League από τον ΟΤΕ TV

ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πρόκειται για το πιο καυτό θέμα, που καλείται να λύσει η διοίκηση του ΟΤΕ, δεδομένου ότι η προηγούμενη - τριετής - σύμβαση έληξε πριν από λίγες μέρες. Θυμίζουμε ότι προέβλεπε μείωση μισθών κατά 11% και ωρών εργασίας στις 35 την εβδομάδα, με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Με αυτή τη συμφωνία και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, η πλευρά της διοίκησης μείωσε σημαντικά το μισθολογικό κόστος, στο 29% του συνολικού. Επιδίωξή της, όμως, είναι να το φτάσει πέριξ του 22%, που είναι και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για το σκοπό αυτό, ο επικεφαλής του ΟΤΕ μίλησε για συμφωνία για νέα σύμβαση, όχι απαραίτητα για τρία χρόνια, σίγουρα όμως για δύο, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της παλιάς. Πολύ απλά, να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι ένα νέο -11% κατά μέσο όρο, με αντάλλαγμα την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. "Θα μας δώσει παρόμοια πλεονεκτήματα και κυρίως θα παράσχει ασφάλεια στους εργαζομένους", σε μια περίοδο, που αυτό δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά εργασίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.
"Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με παρόμοιες αρχές, θα αναζητηθούν πρωτοβουλίες, που θα επιτύχουν αυτή τη μείωση κόστους και ένας αριθμός προνομίων, που αποτελούσε τμήμα των παλιών συμβάσεων, θα ακυρωθεί", είπε, αναφερόμενος σε υπολογισμό υπερωριών, ειδικές άδειες και παροχές κατά την αποχώρηση των εργαζομένων.

ΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Η διοίκηση του ομίλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος το 2015, για τα κέρδη του 2014. Όπως ειπώθηκε σχετικά, αυτό το θέμα θα εξετασθεί τους επόμενους μήνες και στις προθέσεις της διοίκησης είναι να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 

Δώσαμε λίγα παραπάνω (σε σχέση με τα φετινά δεδομένα), πήραμε πολλά περισσότερα. Αυτό ήταν το σχόλιο της διοίκησης, σε ό,τι αφορά το ποσό, που κατέβαλε ο ΟΤΕ TV για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League και του Europa League για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτό, γιατί - όπως είπαν - θα μεταδίδονται περισσότεροι αγώνες, συγκριτικά με αυτούς, που δείχνουν σήμερα η NOVA, η ΝΕΡΙΤ και ο ΑΝΤ1.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ομίλου, Ζαχαρίας Πιπερίδης, εκτίμησε ότι το (κάτι περισσότερο από) 20% της διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι χαμηλό, σε σχέση με την Ευρώπη, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.