Επιμελητήρια: Υποχρεωτική η εγγραφή και μετά το 2015

Την υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αποσυνδεδεμένης όμως από την υποχρεωτική ετήσια συνδρομή σε αυτά, σχεδιάζει να επαναφέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις σφοδρές αντιδράσεις από την επιμελητηριακή κοινότητα.

Οι αλλαγές αυτές θα περιληφθούν στη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία που καταρτίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένονται να παρουσιασθούν την επόμενη εβδομάδα από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεράσιμο Γιακουμάτο, με στόχο να έχει ψηφισθεί ο νέος νόμος εντός του τρέχοντος έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Καθημερινής”, το υπουργείο επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή μέσω της ακόλουθης πρότασης: οι επιχειρήσεις θα εγγράφονται στα επιμελητήρια, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, η οποία είναι υποχρεωτική. Η καταβολή ετήσιας συνδρομής θα είναι προαιρετική και οι επιχειρήσεις-μέλη που την καταβάλλουν θα τυγχάνουν των ανταποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν τα επιμελητήρια. Εξετάζεται, ωστόσο, η καταβολή ενός μόνιμου τέλους από όλες τις επιχειρήσεις που θα αφορά αποκλειστικά τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ.