Φλώρος (Εθνική): Ρυθμίζουμε 9 στα 10 δάνεια – Εγκρίνουμε 8 στα 10

Με βασικό στόχο να διατηρήσουν στη ζωή τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, αλλά - ταυτόχρονα - είναι βιώσιμες, οι τράπεζες - ανεξάρτητα από την όποια πρωτοβουλία ρύθμισης από την κυβέρνηση - προχωρούν σε έγκριση των περισσότερων από τις αιτήσεις διακανονισμού. 

Πάνω από το 90% των αιτήσεων καταλήγουν σε ρύθμιση από την Εθνική, σύμφωνα με το Διευθυντή Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της τράπεζας, Σπύρο Φλώρο. Σε πολύ υψηλά ποσοστά βρίσκονται και οι εγκρίσεις για ρυθμίσεις και από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. 

"Σε κάθε περίπτωση, για όλους τους πελάτες θα ενεργήσουμε με βάση τη λογική της αναδιάρθρωσης. Δεν μπαίνουμε σε λογική αποκλεισμών. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή περίπτωση για ν' αναδιαρθρώσουμε τις οφειλές του πελάτη μας, αρκεί και ο ίδιος να μας αναλύσει λεπτομερώς πώς έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση, τι ακριβώς έχει συμβεί και τι προτίθεται να κάνει για να σώσει την επιχείρησή του", δηλώνει ο κύριος Φλώρος, προσθέτοντας ότι οι λύσεις, που προωθούνται, είναι συνδυασμός. "Η επιμήκυνση και η μείωση επιτοκίων είναι μέσα στη συζήτηση, καθώς και η τμηματική πληρωμή, ανάλογα με τις δυνατότητες του επιχειρηματία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό, που μας ενδιαφέρει, είναι να μη δημιουργήσουμε στον πελάτη περισσότερες δυσκολίες από αυτές που ήδη έχει".

ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η Εθνική έχει ήδη δώσει δάνεια 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο στόχος για φέτος είναι τα 3 δισ. 

"Οι προϋποθέσεις είναι ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα έχει συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένη διαδικασία υλοποίησης. Από εκεί και έπειτα, η συμμετοχή του επενδυτή σ' ένα βαθμό είναι κρίσιμη, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Το θέμα του αποκλεισμού έχει να κάνει με την έννοια και των παρεχόμενων εξασφαλίσεων...
Η πιστοληπτική ικανότητα είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να εξετασθεί αποκλειστικά και μεμονωμένα με κάθε επιχείρηση. Γενικές ερμηνείες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα μόνο σε συγχύσεις μπορεί να οδηγήσουν. Κάθε πελάτης είναι μοναδικός, όπως και κάθε επιχείρηση. Ένα έμπειρο στέλεχος θ' αναλύσει την πιστοληπτική ικανότητα και τα οικονομικά στοιχεία κάθε επιχείρησης και, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα της νέας πενταετίας, θα μπορέσει να εκτιμήσει τα αποτελέσματα, και, κατ' αυτό τον τρόπο, να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση". 

Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984, ο κύριος Φλώρος κάλεσε τους επιχειρηματίες να χτυπήσουν την πόρτα της τράπεζας για δάνεια : "Το 80% των υποβαλλομένων αιτημάτων μέσα από την Εθνική Τράπεζα εγκρίνεται. Υπάρχουν προγράμματα. Για τον καθέναν εξ' αυτών, θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν δεν επενδύσεις αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας".