Σε λιβανέζικα χέρια περνάει η Chiquita για 682 εκατ. δολάρια

Ο Λιβανεζοβραζιλιάνος επενδυτής, Joseph Safra, και ο Βραζιλιάνος βαρόνος της... πορτοκαλάδας, Luis Cutrale είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της - με αμερικανική έδρα - παραγωγού μπανάνας, Chiquita. Οι δύο μεγιστάνες διαπραγματεύονταν επί τρεις μήνες για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Chiquita, η οποία είχε απορρίψει τρεις προηγούμενες προτάσεις τους και επεδίωκε να συγχωνευθεί με τον ανταγωνιστή της, Fyffes Plc.

Σύμφωνα με το Reuters, το deal έκλεισε στα 682 εκατομμύρια δολάρια, για τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, που βάζει τους νέους ιδιοκτήτες της σε μια αγορά, με τζίρο 7 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, όπου συμμετέχουν ακόμα οι Fyffes, Fresh Del Monte Produce Inc (FDP.N) και Dole Food Co.

Η επίσημη ανακοίωση αναφέρει ότι η εταιρεία θα έχει πρόσβαση σε όλη την τεχνογνωσία και εμπειρία των αγοραστών της στην αλυσίδα φρούτων και χυμών, αλλά και στην οικονομική διαχείριση, ώστε "να διασφαλιστεί ότι η Chiquita θα λειτουργεί με την καλύτερη πλατφόρμα στον κλάδο της".

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Cutrale-Safra αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να διατηρήσουν την ηγετική θέση της Chiquita στην αγορά της μπανάνας, ενισχύοντας τα μικρά περιθώρια κέρδους και αμβλύνοντας τις μεταβαλλόμενες συνθήκες λειτουργίας.

Το deal έρχεται σε μια περίοδο, όπου ο πλουσιότερος τραπεζίτης στον κόσμο, Safra, εξακολουθεί να διαφοροποιεί τις επενδύσεις της 16 δισ. δολαρίων περιουσίας του πέρα από τις τράπεζες, τα ακίνητα και τα χρηματοοικονομικά. Ταυτόχρονα, η Cutrale επεκτείνεται σε νέες περιοχές και προϊόντα, βλέποντας ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι μειώνεται διαρκώς παγκοσμίως.