Cr. Suisse : Χαμηλώνει τιμές – στόχους για τρεις τράπεζες

Με νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Credit Suisse εκφράζει την ανησυχία της για το κλίμα στη χώρα μας, λέγοντας ότι ο πολιτικός παράγοντας είναι ο βασικότερος καταλύτης αυτή την περίοδο :

"Δε θεωρούμε ότι η αγορά θα είναι άνετη, παρά μόνο μετά την προεδρική εκλογή, το Φεβρουάριο του 2015".

Για την Εθνική, η νέα τιμή-στόχος τίθεται στα 2,90 ευρώ από 3,60 πριν, ενώ η σύσταση παραμένει outperform. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, ο διεθνής οίκος θέτει τιμή-στόχο στο 0,70 ευρώ από 0,80 πριν, με σύσταση neutral, και για την Πειραιώς, 1,2 ευρώ, από 1,4 πριν, με σύσταση underperform.

Επιπλέον, μειώνει κατά 20% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της Εθνικής, το 2015-2017, σημειώνοντας πάντως ότι η μετοχή της τράπεζας είναι η προτιμώμενη μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Για τα κέρδη της Alpha και της Πειραιώς, αυξάνει έως και 7% τις εκτιμήσεις της.

Δεν αποκλείει, πάντως, να υπάρξει ένα ράλι στην πορεία αυτών των μετοχών, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η C.S. βλέπει δύο κινδύνους :

Την επίδραση της αντικατάστασης της πολύ φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ με άλλα χρεόγραφα και την αδυναμία των τραπεζών απέναντι στο ρίσκο ορισμένα collaterals να καταστούν ακατάλληλα για τα συμβόλαια repos της ΕΚΤ. "Η αντικατάσταση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μπορεί να αποβεί ακριβή : Είναι πιθανό η Alpha και η Πειραιώς να απολέσουν το 40% του οφέλους, που θα έχουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιτίας της έκδοσης πιο κοστοβόρων χρεογράφων μέχρι το 2017".