Goldman Sachs : Στο 1 δισ. οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτές θα προκύψουν από τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο οίκος υπολογίζει ότι, ακόμα και αν δε ληφθεί υπόψη πλήρως ο αναβαλλόμενος φόρος - εξαιτίας των ενστάσεων, που διατυπώνει η ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή), τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπει μείωση των κεφαλαιακών δεικτών κατά έως και 60 μονάδες βάσης, και ενίσχυση της αβεβαιότητας σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι ρυθμίσεις του αναβαλλόμενου, η G. Sachs υποστηρίζει πως - ακόμα και αν δε γίνουν εγκαίρως οι αλλαγές - θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες, που θα αποτύχουν, να χρησιμοποιήσουν αργότερα το νόμο στα σχέδια, που θα κληθούν να υποβάλουν, για να καλύψουν το όποιο κενό. Άλλωστε, λένε, δεν η σημασία του φόρου δεν είναι μεγάλη για τα test.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές του οίκου εκφράζουν και την εκτίμηση ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών προχωρούν με αποφασιστικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η G. Sachs διατηρεί τη σύσταση "Buy" για Εθνική και Alpha (με τιμές-στόχους 3,15 και 0,82 ευρώ αντίστοιχα) και "Neutral" για Eurobank και Πειραιώς (0,38 και 1,70 ευρώ αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών.