Οι ξένοι αναβαθμίζουν τις τράπεζες με το βλέμμα στα stress test

"Αγοράστε ελληνικές τράπεζες", λένε δύο ξένοι οίκοι με εκθέσεις τους, στις οποίες αντιμετωπίζουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας με αισιόδοξο μάτι, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των stress test.

BofA Merrill Lynch και Citi αναβαθμίζουν τις μετοχές των συστημικών τραπεζών και βάζουν υψηλότερες τιμές στόχους.

BofA Merrill Lynch : Παίζει Alpha και Εθνική

Τις μετοχές των Alpha και Εθνικής σε "buy" αναβαθμίζει η BofA Merrill Lynch, θέτοντας νέες τιμές-στόχους τα 0,75 ευρώ και 2,90 ευρώ αντίστοιχα. Για τις Πειραιώς και Eurobank διατηρεί τη σύσταση "Neutral", στα 1,52 ευρώ και 0,35 ευρώ αντίστοιχα.

Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι η επιβράβευση του ρίσκου στις ελληνικές τράπεζες αυξάνεται και συστήνουν μετοχές με το μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την ποιοτική αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου, δηλαδή την Alpha και την Εθνική, λόγω και των υψηλότερων εμπροσθοβαρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση τη "Βασιλεία ΙΙΙ", και της καλύτερη τάση στο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ρίσκο αυτό αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, και στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 13 - 14% έναντι των ευρωπαϊκών.

Citi : Buy για Alpha, Πειραιώς και Εθνική

Η Citi αναβαθμίζει την Alpha σε "buy", αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 0,75 ευρώ από 0,70 πριν. Διατηρεί το "buy" σε Εθνική και Πειραιώς, με τιμή στόχο 3 ευρώ και 1,65 ευρώ αντίστοιχα, και ξεκινά κάλυψη της Eurobank με στόχο τα 0,31 ευρώ.

Οι αναλυτές της τράπεζας δίνουν έμφαση στα "ελκυστικά περιθώρια κέρδους, στην οικονομική ανάκαμψη, καθώς και στα ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια". Τονίζουν, μάλιστα, ότι
τα περιθώρια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι μεγαλύτερα απ' τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη και ότι η προοπτική τους είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, λόγω της συγκέντρωσης του κλάδου".

Επιπλέον, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στον κύκλο ανάκαμψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, μέσω της οικονομικής ανάκαμψης και τη μείωση της ανεργίας, δίδοντας ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών.

Βλέπουν κυβέρνηση συνασπισμού ως το βασικό σενάριο και δεν παραβλέπουν την αύξηση του πολιτικού ρίσκου και των spreads των ομολόγων.