Τράπεζες : Καμπανάκι από Φρανκφούρτη για τον αναβαλλόμενο φόρο

Μέρα με τη μέρα, οι πιέσεις από το Βορρά εναντίον της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο υπέρ των τραπεζών του Νότου, εντείνονται όλο και περισσότερο. 

Εν αναμονή της τελικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για το αν το tax credit είναι συμβατό με τους ισχύοντες κανόνες, τα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν είτε απόψεις εναντίον της ρύθμισης, είτε σχόλια πηγών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως συνέβη χθες το βράδυ με τη Wall Street Journal. Η ιστοσελίδα μετέδωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ανησυχία στη Φρανκφούρτη είναι έντονη για τις αλλαγές, που έχουν επέλθει στη σχετική διάταξη.

Τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν πολιτικό το όλο κλίμα, που επιχειρείται να δημιουργηθεί, και - σίγουρα - μόνο βέβαιες εν είναι πως η ΕΒΑ θα αποδεχθεί τη ρύθμιση, όπως αυτή έχει ψηφισθεί.

Σημειώνεται πως η τραπεζική αρχή έχει τη δικαιοδοσία είτε να ζητήσει αλλαγές επί της διάταξης, είτε να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο κανόνων για το πώς ο αναβαλλόμενος φόρος θα προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Οι ίδιες πηγές ανησυχούν ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η ρύθμιση στη χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο υπέρ των τραπεζών σε σχέση με αυτές των υπολοίπων χωρών του Νότου.

Εκτιμάται, πάντως, πως τελικά η ΕΒΑ θα περιοριστεί σε τεχνικές αλλαγές (αναφέρουν χαρακτηριστικά την ενδεχόμενη μείωση της διάρκειας συμψηφισμού από τα 30 στα 20 χρόνια). Αναγνωρίζουν, πάντως, πως η απόλυτα αρνητική εξέλιξη είναι στο τραπέζι και αφορά στην έκδοση νέων προδιαγραφών από την ΕΒΑ, που θα μπορεί να αφορά - μεταξύ άλλων - τη θέσπιση ορίου, άνω του οποίου δεν θα μπορεί ο αναβαλλόμενος φόρος να προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, στις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια πλήρη εικόνα, καθώς το θέμα θα πρέπει να έχει λήξει μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test.