Stress test : Φρανκφούρτη, ώρα μηδέν

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δοκιμασία των stress test, στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει ήδη αρχίσει. Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη από τις διοικήσεις των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκονται στη Φρανκφούρτη, όπου και θα συναντήσουν αξιωματούχους της ΕΚΤ, σήμερα και αύριο.

Στις συναντήσεις αυτές, η ελληνική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μια πρώτη - και αρκετά ενδεικτική - εικόνα για τα δεδομένα της άσκησης, αφού θα ελεγχθούν και προκαταρκτικά στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, στις συζητήσεις, που θα γίνουν, οι Έλληνες τραπεζίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις όποιες ενστάσεις τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα είναι δεσμευτικές για τη Φρανκφούρτη.

Η Κεντρική Τράπεζα, πάντως, λαμβάνει ήδη τα μέτρα της, ώστε να μη διαρρεύσει το παραμικρό πριν την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων προσομοίωσης (ακόμα, δηλαδή, και όταν θα έχουν στα χέρια τους τα τελικά στοιχεία, δύο μέρες πριν). Έτσι, θα ζητήσει από τις τράπεζες να υπογράψουν σύμφωνα εμπιστευτικότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα δεδομένα, που θα πάρουν στα χέρια τους επιστρέφοντας μέσα στην εβδομάδα τα τραπεζικά στελέχη, δεν θα τους δώσει ξεκάθαρο τοπίο, σε καμία περίπτωση.

ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ - ΦΩΤΙΑ

Σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο πολύ σημαντικά θέματα : τον αναβαλλόμενο φόρο και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Πρόκειται για ζητήματα, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας να γίνουν αποδεκτά από τη Φρανκφούρτη. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερες του αναμενόμενου, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στα δημοσιονομικά της χώρας.