Ζανιάς: Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων και συντελεστών

Υπέρ της σταδιακής εξαφάνισης των διαφόρων έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Ζανιάς.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διημερίδα της ΕΕΤ και του Megaron Plus, με θέμα τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ζανιάς ανέφερε ότι:

"η σημερινή χρονική συγκυρία μάς βρίσκει με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σχεδόν παντού. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις που πιστεύω πως δείχνουν και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ώστε να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και εξωστρεφής ανάπτυξη. Μέσα στη λαίλαπα των αυξήσεων φόρων υπήρχαν δύο φόροι που μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα και πριν ακόμη από την κρίση. Πρόκειται για τον ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα και οι ασφαλιστικές εισφορές. Τέτοιου είδους μειώσεις φόρων και εισφορών οδηγούν την οικονομία σε ένα rebalancing το οποίο είναι απαραίτητο και το οποίο έχει επιτυχώς εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Εννοείται βέβαια πως πρέπει να εξαφανιστούν σταδιακά και οι διάφορες έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που εισήχθησαν μέσα στην κρίση".

Αναφερόμενος στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία είπε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα για το άμεσο μέλλον είναι ακόμη γεμάτη και αφορά κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές, εστιάζοντας σε επτά τομείς τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν.

Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι μπορούν να φέρουν αρκετά κεφάλαια στην Ελλάδα ενώ μπορούν να έχουν έναν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στην οικονομία.