Κύπρου : Φεύγει από το Χ.Α., βλέπει προς Ολλανδία ή Βρετανία

Σε συζητήσεις με το χρηματιστήριο του Λονδίνου και το δείκτη Euronext του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου για τη μεταφορά της δευτερογενούς εισαγωγής της (secondary listing) τo 2015 από την Ελλάδα στη Βρετανία ή στην Ολλανδία, όπως διαφαίνεται από συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας, Τζον Χούρικαν, για την υπηρεσία βίντεο της ιστοσελίδας των Financial Times.

Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να επανατεθούν προς διαπραγμάτευση τον ερχόμενο μήνα στο ΧΑΚ.

Όπως μεταδίδει το stockwatch.com.cy, ο Τζον Χούρικαν χαρακτήρισε τη συμμετοχή ξένων επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου ως "πραγματική ψήφο εμπιστοσύνης" όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Χούρικαν σημείωσε πως οι επενδυτές πίστεψαν την πρόθεση της τράπεζας να εξασφαλίσει τη σωστή βασική της λειτουργία και να γίνει μια τράπεζα που εξυπηρετεί την οικονομία.

Πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Τράπεζα Κύπρου είναι να συνεχίσει να θέτει υπό έλεγχο και να ανατρέψει τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια. Είπε πως εφαρμόζεται ένα πολύ ενεργό και επιθετικό πρόγραμμα διαχείρισης αυτών των δανείων, που έχει επιτύχει μία σταθεροποίηση, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται παράλληλα αλλαγές στους κανονισμούς και στη νομοθεσία.

Σε ερώτηση για το τι περιμένει για την Τράπεζα Κύπρου από τα τεστ κοπώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Τζον Χούρικαν απάντησε ότι είναι μεν πιθανό να υπάρξουν τράπεζες της Ευρωζώνης που θα αποτύχουν και κάποιες που θα περάσουν το τεστ, αλλά για την Τράπεζα Κύπρου εκτιμά πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. «Θα πρέπει να φροντίσουμε να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα καταλλήλως», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, ο κ. Χούρικαν σχολίασε ότι ως μικρής κλίμακας οικονομία είναι ικανή για ταχεία ανάκαμψη. Είπε πως ήδη υπάρχουν καλές ενδείξεις σταθεροποίησης, επισημαίνοντας τη μικρότερη από το αναμενόμενο ύφεση και δήλωσε «αισιόδοξος και θετικός» για τις προοπτικές της.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει πόσο αγχωτική ήταν η ανάληψη των καθηκόντων του στην Τράπεζα Κύπρου και οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, είπε ότι ενώ δεν ήταν μία «βόλτα στο πάρκο», η δουλειά δεν είναι τόσο αγχωτική όσο πολλή και με έμφαση στη λεπτομέρεια.

Οι Financial Times φιλοξενούν παράλληλα ρεπορτάζ που αναφέρεται στις τελευταίες διοικητικές εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου. Η έμφαση δίδεται στην είσοδο στην τράπεζα του Αμερικανού επενδυτή Γουίλμπερ Ρος και τη φερόμενη πρόθεση του να επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου ώστε να συζητήσει μαζί του τις ανησυχίες που έχει διατυπώσει ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφορικά με την αποδυνάμωση των παλαιότερων μετόχων της τράπεζας μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.