Ζητούν συμψηφισμό χρεών και ρύθμιση δανείων για ένταξη στο ΕΣΠΑ

Τον σημαντικό οικονομικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο θεσμός του Επιμελητηρίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης κατά τα εγκαίνια της 22ης έκθεσης του Επιμελητήριου Καβάλας "KAVALAEXPO 2014" που άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής τις πύλες της στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο "Απόστολος Μαρδύρης" στη Νέα Καρβάλη.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ότι η διοργάνωση της έκθεσης του Επιμελητηρίου επί είκοσι δυο συνεχή χρόνια αποδεικνύει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας που επιδιώκεται να υπάρχει και όχι αυτό που είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι πέρασε στο παρελθόν η Ελλάδα που εισάγει και καταναλώνει και μπροστά υπάρχει η Ελλάδα που παράγει και εξάγει.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι πλέον έχουν αντιστραφεί οι τρεις λόγοι που η χώρα μας μπήκε στο μνημόνιο και ήταν τα τεράστια ελλείμματα, το αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών και η αδυναμία δανειοδότησης από τις αγορές. Συμπλήρωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 δόθηκαν 1,5 δισ. ευρώ υπό μορφή οικονομικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ τόνισε με έμφαση ότι από την 18η θέση που ήταν η Ελλάδα πριν τρία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση αφήνοντας πίσω της τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Άγγελος Τσατσούλης ανοίγοντας την ετήσια έκθεση του Επιμελητηρίου που έχει καταστεί ένας σημαντικός οικονομικός θεσμός για ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τόνισε ότι δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδείξουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους.

Ο κ. Τσατσούλης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή υποβάθμιση από την κυβέρνηση του θεσμού του Επιμελητηρίου και ζήτησε να παρέμβει στο θέμα των τραπεζικών δανείων που χορηγούνται στις επιχειρήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου καθώς οι τράπεζες προχωρούν συνεχώς σε καταπτώσεις των εγγυήσεων.

Χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη το συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων και την άμεση διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ενώ ζήτησε απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης των επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ, καθώς πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Τέλος, εξέφρασε την αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου για την ποινικοποίηση που επιχειρείται από τον ΟΑΕΕ προς όσους δεν καταβάλουν τις εισφορές τους.

Στην φετινή 22η Έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας "KAVALA EXPO 2014" συμμετέχουν διακόσιες πενήντα επιχειρήσεις από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες, ενώ συμμετέχουν επιχειρηματικές αντιπροσωπίες από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σερβία και την Τουρκία, επίσης υπάρχει ειδικό περίπτερο ενημέρωσης από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας - ο μόνος αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την προστασία των Ευρεσιτεχνιών και των Βιομηχανικών Σχεδίων. Τέλος, για πρώτη χρονιά φέτος, συμμετέχει στην έκθεση και το αντιπροσωπευτικό γραφείο της Ταϊπέι στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ