BofA : Τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από τον αναβαλλόμενο φόρο

Σημαντικά οφέλη και θετικό αντίκτυπο για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει η Bank of America Merrill Lynch από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογικές πιστώσεις, η τροπολογία για την οποία αναμένεται ακόμα και σήμερα στη Βουλή. 

Σε σχετική της έκθεση, εκτιμά ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες μπορούν να κερδίσουν από 300 έως και 500 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά, με σαφέστατη θετική επίδραση στους κεφαλαιακούς τους δείκτες και πιθανότατα και στα κεφαλαιακά μαξιλάρια, εν όψει των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Όμως, επισημαίνεται ότι δεν ακυρώνονται πλήρως τα ρίσκα από τα stress test, ούτε και η αβεβαιότητα, που αφορά στο κομμάτι του αναβαλλόμενου φόρου, το οποίο θα μετατραπεί σε απαίτηση. Το μεγαλύτερο όφελος θα έχει η Eurobank και το μικρότερο η Εθνική.

Ως εκ τούτου, βλέπει μεταβλητότητα στην κίνηση των μετοχών, γι αυτό και δεν αλλάζει τις συστάσεις του. Εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα 0,9 φορές την εκτιμώμενη λογιστική τους αξία για το 2014, δηλαδή με 5% discount έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους και 51% discount έναντι του μέσου όρου των τραπεζών σε Ανατ. Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική (EΕMEA).

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΙ
(σε ευρώ)

Πειραιώς      1,72

Alpha          0,70

Εθνική         2,80 

Eurobank     0,39