Εκκλησία : Οι παλαιοί μέτοχοι της Κύπρου λέμε “Όχι” στην αύξηση

Οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου θα καταψηφίσουν την απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά την αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση των παλαιών μετόχων, δήλωσε σήμερα ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας, Χρυσόστομος.

Ο αρχιεπίσκοπος, μιλώντας εξερχόμενος του προεδρικού μετά τη συνάντηση με το Νίκο Αναστασιάδη, παραδέχθηκε ότι το μικρό ποσοστό, που διαθέτουν οι παλαιοί μέτοχοι, δεν είναι ικανό να ανατρέψει την απόφαση για αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το stockwatch.com.cy, ο κύριος Χρυσόστομος επισήμανε ότι "θέλω να είμαι ειλικρινής, εμείς όσο ποσοστό κι αν συγκεντρώσουμε, δεν πρόκειται να συγκεντρώσουμε πάνω από 1%. Άρα, δεν θα περάσει αυτό που θέλουμε, αλλά θα ακουστεί η φωνή μας, η διαμαρτυρία μας, ασχέτως εάν θα πέσει στο κενό".

Έκανε, μάλιστα, και υποδείξεις, λέγοντας ότι "πρέπει να ακουστεί και να πάρουν τα μηνύματα πως αυτό το κοινό Κυπρίων το χρειάζεται η Τράπεζα Κύπρου περισσότερο από άλλη φορά σήμερα, μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που περνά η πατρίδα μας με την οικονομική δυσχέρεια".

Σημείωσε ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή για να εξευρεθεί χρυσή τομή στα αιτήματα, που θέτουν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου.

Στην επιτροπή, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των παλαιών μετόχων της τράπεζας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

"Η Τράπεζα Κύπρου", είπε, "χρειάζεται το κοινό Κυπρίων, τους 88 χιλιάδες επενδυτές, που είχε η τράπεζα, γιατί με αυτούς θα δουλέψει. Δεν θα δουλέψει με τον Αμερικάνο κ. Ρος, διότι εάν δουλέψει μόνο με τον κ. Ρος, θα κλείσει, άρα μας χρειάζεται".

Πρέπει, τόνισε, να βρεθεί η χρυσή τομή για να δικαιωθούν κάπως οι παλαιοί μέτοχοι, σημειώνοντας πως "σίγουρα είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι θα πάρουμε εκείνα που χάσαμε, αλλά - προϊόντος του χρόνου - ελπίζουμε πως θα πάρουμε ένα μέρος εκείνου, που έχουμε χάσει".