Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν επιδότηση επιτοκίου

Μόνο οι επιχειρήσεις, που εξυπηρετούν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα δικαιούνται την επιδότηση επιτοκίου, την οποία διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 
Το θέμα έθεσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητώντας τη συνδρομή του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να δοθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αρχικά έχει απορρίψει την πρόταση.
Οι ενήμερες και συνεπείς δανειακά εταιρείες ανέρχονται σε περίπου 35.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν συνολικά 125.000 άτομα και αντιπροσωπεύουν το 4% του ΑΕΠ και το 7% των εξαγωγών της Ελλάδας.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης αναφερόμενος στο θέμα τόνιζε πως δεν είναι δίκαιο να λαμβάνονται πρόνοιες για επιχειρήσεις, που δεν καταβάλουν τις δόσεις τους και έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και να μη λαμβάνονται μέτρα για την αρωγή υγιών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκεται επιδότηση 2 έως 3 εκατοστιαίων μονάδων. 

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα απαιτούμενα ποσά επιδιώκεται να προέλθουν τόσο από αδιάθετα κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, όσο και από πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου.