Η Κίνα χτίζει mega resort 1 δισ. δολαρίων στην Καραϊβική

Κινέζοι επενδυτές σχεδιάζουν να ρίξουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη του πρώτου mega resort στην Αντίγκουα και Μπαρμπούδα, στην Καραϊβική. 

Πρόκειται για ένα project, που θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας, που τόσο χρειάζεται το μικρό και στεγνό από ρευστότητα κράτος. 

Η κατασκευή αυτής της μικρής πόλης (θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, εκατοντάδες ιδιωτικές κατοικίες, σχολείο, νοσοκομείο, μαρίνες, γήπεδα γκολφ, περιοχή ψυχαγωγίας, γήπεδο ιπποδρομιών, και το μεγαλύτερο καζίνο της Καραϊβικής), έκτασης 6,47 τετραγωνικών χιλιομέτρων (!) - τα μισά εκ των οποίων είναι μικροσκοπικά νησάκια -, προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς. 

Το Singulari - όπως ονομάζεται - είναι 50% μεγαλύτερο από το Bara Mar resort, που έχει προαναγγελθεί στις Μπαχάμες, και ήδη λαμβάνει εγκωμιαστικά σχόλια ως ένα σημαντικό τουριστικό σημείο στη χώρα της ανατολικής Καραϊβικής.

Θα κατασκευαστεί σε έκταση, που ανήκε στον Allen Stanford, το διαπομπευμένο φυλακισμένο χρηματιστή, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για 110 χρόνια, λόγω του γνωστού σκανδάλου πυραμίδας το 2009, και είχε υπάρξει ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Αντίγκουα. Η κατάρρευση του επενδυτικού σχήματός του επέφερε σημαντικά πλήγματα στην οικονομία της χώρας.       

Ο Sam Dyson, που έφερε τους Κινέζους στη χώρα και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ότι το Singulari θα δώσει ώθηση τόσο στην οικονομία της Αντίγκουα, όσο και στον τουρισμό της, καθιστώντας την - όπως λέει - υπολογίσιμη τουριστική δύναμη.

Εκπρόσωπος των επενδυτών της Yida δήλωσε ότι "στην επόμενη δεκαετία, το Yida Group και οι παγκόσμιοι συνεργάτες του θα προσθέσουν 2 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων ακινήτων, δημιουργίας νέων κλάδων και έλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Gaston Browne, υπέγραψε μνημόνιο με τη Yida στις 13 Ιουνίου, μία μέρα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιο. Μάλιστα, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μετασχηματίσει τη χώρα σε οικονομική δύναμη, και να ξεπεράσει τα μείζονα προβλήματα του χρέους και της ανεργίας.