Τα κόκκινα δάνεια και ο φόβος για γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Σε πρώτη προτεραιότητα έχει μπει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, το οποίο κυβέρνηση, τράπεζες, εταιρείες και τρόικα χαρακτηρίζουν μείζον και επιδιώκουν την όσο το δυνατόν αμεσότερη διευθέτησή του.

Όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζικά στελέχη, με παρεμβάσεις τους αυτή την εβδομάδα, τόνισαν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη να αποκατασταθεί και να ρυθμιστεί το θέμα. Κι αυτό, διότι εκτιμούν ότι η επίλυσή του είναι απαραίτητη, ώστε να επέλθει - αργά αλλά σταθερά - η αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλά για νομοθετική ρύθμιση, που θα επιλύει συνολικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, τραπεζίτες, με τους οποίους συνομίλησε το news.gr, εκτιμούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, και πως κάθε δάνειο πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Το στίγμα των προθέσεων των τραπεζών έδωσε, άλλωστε, χθες, στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος μίλησε για εξέταση ανά περίπτωση, προσθέτοντας, πάντως, ότι - επειδή υπάρχουν παρεμφερείς περιπτώσεις -, αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως πρωτότυπα (όπως οι περιπτώσεις Μαΐλη και Σελόντα).

"ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ, ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΨΑΜΕ"

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές, αναφερόμενες σε αυτές τις δύο ρυθμίσεις, μιλούν για πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων σε distress funds, που ειδικεύονται σε αυτές τις πράξεις, "κάτι το οποίο έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Τώρα θα πουλήσουμε τα δάνεια στο 15% της αξίας τους". Αυτό υποστηρίζουν, βλέποντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις η λύση αυτή είναι μονόδρομος. Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα funds είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από έξι και πλέον χρόνια, και ζητούσαν την αγορά κόκκινων δανείων στο 60% της αξίας τους. Τότε, όμως, οι ελληνικές τράπεζες ήταν κάθετα αντίθετες.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ

Σε κάθε περίπτωση, η οδός αυτή πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε την τοποθέτηση κεφαλαίων από αυτούς τους επενδυτές, ώστε η λύση να είναι βιώσιμη, τονίζουν στελέχη της αγοράς, με εμπειρία σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. "Δεν αρκεί μόνο η τοποθέτηση ενός manager σε μια επιχείρηση, που χρειάζεται αναδιάρθρωση. Πρέπει να υπάρχει και επενδυτής, που να βάλει κεφάλαια και να έχει ενδιαφέρον να αναπτύξει πάλι την εταιρεία. Αλλιώς, πολύ φοβούμαι ότι θα δημιουργήσουμε μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, όπως αυτές της δεκαετίας του '80", λέει στο news.gr ένας από τους πλέον έμπειρους manager στο ελληνικό επιχειρείν, που έχει ηγηθεί τέτοιων προσπαθειών στο παρελθόν.

ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Οι τραπεζίτες, πάντως, υποστηρίζουν ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια είναι απόλυτα διαχειρίσιμα από τις ελληνικές τράπεζες. Τόσο οι προβλέψεις, που έχουν πάρει, όσο και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Αυτό, άλλωστε, τόνισε και ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου το θέμα συζητήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Προσδιόρισε το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων στα 75-77 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι οι προβλέψεις των τραπεζών ξεπερνούν το 50% και πως η περιουσία και οι εξασφαλίσεις τους υπερβαίνουν το υπόλοιπο ποσό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι και τα στοιχεία, που έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι οι ασκήσεις των stress test έχουν λάβει υπόψη τους όλα τα σενάρια και υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των επισφαλειών. Συνεπώς, υποστηρίζει αξιωματούχος της κεντρικής μας τράπεζας, δεν θα χρειαστούν άλλα χρήματα από το ΤΧΣ. Απλά, οι δανειστές δεν θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ, επειδή φοβούνται τη χαλάρωση από ελληνικής πλευράς και πιέζουν για μεταρρυθμίσεις.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Πάντως, στη χθεσινή σύσκεψη μπήκε η διάσταση ότι οι επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστούν στη συνολική οικονομική τους κατάσταση, δηλαδή για όλες τις οφειλές τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο ή αντικίνητρο από τον οφειλέτη να επιλέξει την εξυπηρέτηση κάποιες εκ των υποχρεώσεών του.