Ζανιάς: Ανά περίπτωση οι ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Τη ρύθμιση των μη επιδοτούμενων δανείων ανά περίπτωση προανήγγειλε ως διαδικασία ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς. μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Όπως είπε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι πολύ σημαντικό, καθώς αυτά βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα με τις τράπεζες να έχουν προχωρήσει σε προβλέψεις στο 35%, ποσοστό που ανιστοιχεί σε 35 δισ. ευρώ. Ο κύριος Ζανιάς μίλησε για την εξέταση παρεμφερών περιπτώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προτότυπα και μόνο.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί αναδιαρθρώσεις δανείων εισηγμένων όπως της εταιρείας Μαΐλης και των ιχθυοκαλλιεργειών Σελόντα. Ο κύριος Ζανιάς προανήγγειλε αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στις δικαστικές διαδικασίες, ενώ υπογράμμισε τρεις βασικές προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο που είναι εκτός από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η επιστροφή στην πιστωτική επέκταση και η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Εκτίμησε ότι το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει σε τριμηνιαιά βάση, ανάπτυξη, με βάση εποχικές προσαρμογές. "Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστωτική επέκταση", τόνισε ο κύριος Ζανιάς, προσθέτοντας ότι τα κόκκινα δάνεια μπορούν σε αναπτυξιακό περιβάλλον να αποτελέσουν πλεονέκτημα για τις τράπεζες.

Νέο καμπανάκι από το ΔΝΤ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο συνέδριο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Κογιάλ, απέστειλε σήμα κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλιώς αν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, θα υπάρχει πρόβλημα. Τέλος, το στέλεχος του οίκου Fitch, Ντάγκλας Ρένγουικ, αφού μίλησε για εντυπωσιακή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε σε τέσσερις σημαντικούς κινδύνους: το πολιτικό ρίσκο, το δημόσιο χρέος, τη χρηματοδότηση της χώρας και την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών.