ΕΣΠΑ: Τα SOS στην υποβολή δήλωσης

Ακούμε συχνά για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π) και εύλογα έχουμε διάφορες απορίες σχετικά με το θέμα.

Για παράδειγμα, αναρωτιέστε αν αξίζει να καταθέσετε αίτηση για επιδότηση με δεδομένο την οικονομική κρίση.

Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να μην καταθέσετε αίτηση γιατί αφού κάνετε την αίτηση, έχετε μπροστά σας δεκαοχτώ (18) μήνες για να υλοποιήσετε την επένδυσή σας.

Μπορείτε να πάρετε προκαταβολή της επιδότησης, με βάση την προκήρυξη. Συγκεκριμένα, μπορείτε να πάρετε προκαταβολή 40% επί της επιχορήγησης, με την υπογραφή της σύμβασης. ΑΛΛΑ, Για την προκαταβολή απαιτείται η προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Είναι εγγυημένο ότι θα πάρετε την επιδότηση γιατί τα χρήματα των προγραμμάτων προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και δεν μπορούν να διατεθούν για άλλο σκοπό.

Επειδή όμως, τα Π.Ε.Π του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται μέσω τραπεζών, η αποπληρωμή της χρηματοδότησης θα γίνει πολύ γρήγορα (εντός 15-20 ημερών) μετά τον τελικό έλεγχο της ολοκλήρωσης του έργου για την επιχείρησή σας.

ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
Το ποσό της χρηματοδότησης που θα λάβει η κάθε επιχείρηση, θεωρείται ως ΕΣΟΔΟ της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσέξετε τα έξοδα της επιχείρησής σας.

Στοιχεία που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όποιον υποβάλει αίτηση για πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Π.Ε.Π του ΕΣΠΑ, για δύο (2) χρόνια που θα διαρκεί το πρόγραμμα, θα πρέπει ο αριθμός των υπαλλήλων μιας επιχείρησης να παραμένει σταθερός. Οπότε, στην περίπτωση που αποχωρήσει κάποιος υπάλληλος (για τον οποιοδήποτε λόγο), θα πρέπει η θέση του να καλυφθεί άμεσα με την πρόσληψη νέου υπαλλήλου.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Στην περίπτωση που δεν καλυφθεί η θέση, τότε η επιχείρηση κινδυνεύει να της αρθεί η επιχορήγηση και θα πρέπει να επιστρέψει όλο το ποσό που επιχορηγήθηκε.

Δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση στην πρόσληψη νέων υπαλλήλων στα πλαίσια της χρηματοδότησης. Αυτό που αναφέρεται και στις οδηγίες του προγράμματος είναι πως, η μελλοντική πρόσληψη υπαλλήλων (το οποίο θα αναφέρεται στην κατάθεση του φακέλου), μοριοδοτείται αρκετά ώστε η επιχείρηση να έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει την χρηματοδότηση. Και σε αυτή την περίπτωση, η πρόσληψη θα πρέπει να γίνει άμεσα και στην περίπτωση που δεν γίνει τότε η επιχείρηση κινδυνεύει να της αρθεί η επιχορήγηση και θα πρέπει να επιστρέψει όλο το ποσό που επιχορηγήθηκε.

Τέλος, ο δικαιούχος της κάθε πρότασης, δεν μπορεί να ενισχυθεί από άλλο πρόγραμμα για την υλοποίηση της ίδια πρότασης ή μέρους αυτής.

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

[email protected]