Citi: Ηράκλεια ανάκαμψη για τις ελληνικές τράπεζες

Μία από τις πιο συγκεντρωμένες αγορές της Ευρώπης, όπου οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες κατέχουν μερίδιο 98% στην αγορά των καταθέσεων διαθέτει η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεσή της που είδε το φως την περασμένη Παρασκευή.

Συν τοις άλλοις σημειώθηκε υποχώρηση στα κόστη, σε ποσοστό της τάξεως του 6-11%σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο. Καθώς υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες, θα είναι ευκολότερο για εκείνες να αυξήσουν την κερδοφορία τους, λέει η Citi, σε έκθεσή της στις 4/7.

Μεταξύ άλλων αναβαθμίζει τη σύσταση της Πειραιώς σε «buy», με τιμή στόχο 2 ευρώ ανά μετοχή, θεωρώντας πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση για την ελληνική τραπεζική ανάκαμψη, τόσο σε όρους βελτιωμένων δεικτών κόστους και εσόδων, όσο και σε όρους υποχώρησης των «κόκκινων» δανείων της. Όσον αφορά την Alpha Bank και την Εθνική, η σύσταση διατηρείται «neutral».

Ο τραπεζικός οίκος προχωράει σε πρόβλεψη για την κερδοφορία των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, που αντανακλούν τα ισχυρότερα προ προβλέψεων κέρδη και τις χαμηλότερες απώλειες από τα δάνεια.

Σύμφωνα με τη Citi, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω στην Ελλάδα (στις 281 μ.β. στις 14 Απριλίου), καθώς είναι υψηλά σε σχέση με αυτά της Ισπανίας (185 μ.β.) ή της Ιταλίας (218 μ.β.).

Μεταξύ άλλων, η Citi επισημαίνει πως με βάση λεπτομερή ανάλυση των ανακοινώσεων τρων τραπεζών, των στοιχείων της ΕΒΑ και των οικονομικών τάσεων, φαίνεται πως τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων σχετίζονται πολύ στενά με τα επίπεδα ανεργίας. Το ΔΝΤ προβλέπει πως η ανεργία στη χώρα θα υποχωρήσει στο 14% μέχρι το 2019, από την «κορυφή» του 27% που κατεγράφη το 2013.