Τριάντα funds στην Αθήνα για ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Περισσότερο ώριμες από κάθε άλλη φορά φαίνεται ότι είναι οι συζητήσεις στη χώρα μας για την αναδιάρθρωση και περαιτέρω ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, όχι μόνο επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων κλάδων.

Όπως εκτιμούν στο news.gr έμπειρα τραπεζικά στελέχη, "έχει έρθει η ώρα για να συζητήσουμε με τα distress funds το πώς οι επιχειρήσεις θα ελαφρυνθούν από τα δανειακά βάρη του παρελθόντος, πολλά από τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν, με τέτοιο τρόπο, ώστε και οι τράπεζες να μη μείνουν με επιχειρηματικά ακίνητα-κουφάρια, και οι επιχειρήσεις - όσες έχουν πράγματι τα θεμελιώδη - να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μη βάλουν λουκέτο.

Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα funds είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας πριν από πέντε και πλέον χρόνια, τότε όμως οι τράπεζες δεν δέχονταν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τα "όρνεα", όπως ονομάζονται διεθνώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank διοργανώνει σήμερα και αύριο επενδυτικό forum, με τη συμμετοχή 30 top ξένων επενδυτικών fund από όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και Ασία), τα οποία έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια, που ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μία από τις δύο ημέρες θα είναι αφιερωμένη σε αυτό ακριβώς το ζητούμενο, με τους υποψήφιους επενδυτές να συζητούν μοντέλα αναδιάρθρωσης για έναν κλάδο, που μπορούν να αποτελέσουν οδηγούς για την υπόλοιπη αγορά, με τις κατάλληλες προσαρμογές.

Η άλλη ημέρα θα αφορά στις επενδύσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, με συναντήσεις με εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το "παρών" θα δώσουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των funds θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ και να κάνουν επαφές με τα στελέχη του. Καλεσμένος, επίσης, είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.