Τέλος εποχής για τους συνεταιρισμούς στη Δωδώνη

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του συνεταιριστικού κινήματος κλείνει με την αποχώρηση του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων από τη Δωδώνη, την οποία αποφάσισε ομόφωνα η γενική συνέλευση του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Συνεταιρισμός θα πουλήσει το 23,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνης στους βασικούς μετόχους της εταιρείας, τη Strategic Initiatives Foods, έναντι τιμήματος 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από επιθυμία των δύο πλευρών, ποσοστό 1% παραμένει στην Ένωση Αγροτών, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία των δυο πλευρών.

Ο Συνεταιρισμός αποτιμά ως ικανοποιητικό το τίμημα των 6,1 εκατ. ευρώ, ειδικά σε ένα διαφοροποιημένο οικονομικό περιβάλλον, καθώς ανέρχεται στο 85% της τιμής εξαγοράς του 67,7% των μετοχών της ΑΤΕ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και κοντά στο 90%. Επιπλέον, οι συνεταιριστές ανακοινώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί ένα πρόσθετο όφελος για την Ένωση τους.

Παράλληλα, η έκτακτη γενική συνέλευση των συνεταιριστών αποφάσισε και την ίδρυση εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει με μικρό ποσοστό και η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, με σκοπό την επαναλειτουργία της βιομηχανίας ζωοτροφών “ΖΩ.ΔΩ”. Αν και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, κυρίως για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος θεωρείται ξεπερασμένος.

Η Δωδώνη ιδρύθηκε στις 17 Απριλίου του 1963 από την ΑΤΕ και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Την 1η Νοεμβρίου 2012, η γαλακτοβιομηχανία πέρασε στα χέρια της SI Foods, η οποία απέκτησε το 67,77% της εταιρείας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της εταιρείας από την Αγροτική Τράπεζα, καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 20,8 εκατ. ευρώ (7,58 ευρώ ανά μετοχή). Σήμερα, η Δωδώνη προμηθεύεται γάλα από 6.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350  προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 130 μόνιμους εργαζομένους, 240 εποχιακούς και 90 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου.