Μαντζούνης: Έχουμε σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων έχει η Alpha Bank, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δημήτρη Μαντζούνη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank μιλώντας στη γενική συνέλευση ανέφερε ότι ο όμιλος πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των επισφαλειών, οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και η τράπεζα διαθέτει ήδη 11 δισ. ευρώ προβλέψεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η μείωση των επισφαλειών συνδέεται άμεσα με το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.

Μάλιστα είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει "ηρεμία, σταθερότητα, εμπιστοσύνη και να μην αλλάζουν τα δεδομένα στις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής κάθε τρεις και λίγο".

Στην ανάγκη σταθερότητας της οικονομίας και στη δημιουργία "ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος" αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Ράπανος.

Στο μεταξύ θέμα άμεσης ανταλλαγής των warrants έθεσε ο κ. Μαντζούνης. "Μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έχει δημιουργηθεί μια στρέβλωση όσον αφορά το ύψος της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Σήμερα είμαστε η τράπεζα που χρωστάει τα λιγότερα στο Δημόσιο (στο ΤΧΣ) και το ΤΧΣ έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο κεφάλαιό μας", είπε και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να επισπευστεί η διαδικασία ανταλλαγής των warrants και κατ' επέκταση να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι τράπεζες.

Ο κ. Μαντζούνης αναφέρθηκε και στην εξαγορά της Citibank Ελλάδος από την οποία ο όμιλος της Alpha Bank αποκτά συνολικά κεφάλαια ιδιωτών 2 δισ.