Έρχονται οι… αλγόριθμοι και μας παίρνουν τις δουλειές!

Ένα από τα πλέον κλασικά δυστοπικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας είναι η επέλαση των ρομπότ, που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στα πάντα, ακόμα και στις δουλειές, αφού θα είναι πιο αξιόπιστα, με περισσότερες δυνατότητες και χωρίς τις συναισθηματικές μεταπτώσεις και τα... αμέτρητα ελαττώματα των ανθρώπων.

Η επενδυτική εταιρεία Deep Knowledge Ventures, που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, πήγε ένα βήμα παραπέρα, προσλαμβάνοντας ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, όχι ένα ρομπότ, αλλά έναν... αλγόριθμο!

Το πρόγραμμα, ονόματι Vital, θα έχει δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας υπέρ ή κατά της επένδυσης σε διάφορες εταιρείες, έχοντας πρόσβαση σε στοιχεία όπως χρηματοοικονομικές πληροφορίες, κλινικές μελέτες για συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, πνευματικά δικαιώματα που κατέχει η εταιρεία και προηγούμενη χρηματοδότηση.

Βέβαια, μπορεί όλο αυτό να ακούγεται πρωτότυπο, αλλά ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σέφιλντ Νόελ Σάρκι δηλώνει... κάτι λιγότερο από εντυπωσιασμένος.

“Εκ πρώτης όψεως, δείχνει σαν μία φουτουριστική ιδέα, αλλά αν το σκεφτεί κανείς στην πραγματικότητα είναι μάλλον ένα κόλπο για δημοσιότητα”, δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο BBC.

“Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν την έρευνα μεγάλων δεδομένων για να έχουν πρόσβαση στο τι συμβαίνει στην αγορά, και μετά το συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει για τη συμβουλή. Με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αλγόριθμοι αναλαμβάνουν τις αποφάσεις. Η ιδέα του αλγόριθμου που ψηφίζει είναι ένα κολπάκι. Δε διαφέρει από τον αλγόριθμο που προτείνει κάτι και το συμβούλιο ψηφίζει γι' αυτό”, επισημαίνει.

Αν έχει δίκιο, τότε μάλλον η μέρα που οι αλγόριθμοι θα μας πάρουν τη δουλειά αργεί ακόμα...