Οι ξένοι που επενδύουν στην αύξηση της Εθνικής

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της οποίας επιδιώκεται να αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ.

Με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει αύριο, στελέχη από την ηγετική ομάδα του ομίλου συνεχίζουν τα roadshows, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη δεσμευθεί να βάλουν χρήματα και υφιστάμενοι μέτοχοι, κυρίως από τον εφοπλιστικό χώρο, οι οποίοι και είχαν συμβάλει και το περασμένο καλοκαίρι, ώστε η τράπεζα να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και να διατηρήσει με αυτό τον τρόπο τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους, οι επαφές ολοκληρώθηκαν στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών - Βοστώνη και Νέα Υόρκη - και έχουν μεταφερθεί σήμερα στο Παρίσι, ώστε τα στελέχη να επιστρέψουν στη συνέχεια στο Λονδίνο, για να αρχισει και το book building. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο θα λάβει χώρα η γενική συνέλευση των μετόχων.

ΤΑ FUNDS ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ

Οι ενδιαφερόμενοι ξένοι είναι στην ουσία funds, που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά - στις αυξήσεις της Πειραιώς και της Alpha -, και τα οποία εκτιμάται ότι θα βάλουν και τώρα χρήματα.

Πρόκειται - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - για ένα από τα fund του John Paulson (που την προηγούμενη εβδομάδα απέκτησε το 10% της ΕΥΔΑΠ), τον George Soros (ο οποίος - όπως αποκάλυψε το news.gr - οργάνωσε πρόσφατα δείπνο με επιχειρηματίες και υπουργούς στην Αθήνα και έχει ήδη αρχίσει να τοποθετείται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο), το Baupost (το πρώτο fund, που εξαγόρασε προβληματικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα, συγκεκριμένα από τη Citibank) και άλλα hedge και private equity funds.

Πέραν αυτών, έχουν γίνει επαφές και με επενδυτές, που θεωρούνται μακροπρόθεσμοι, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία από όλο τον κόσμο.

Στην πλατεία Κοτζιά θεωρούν δεδομένο ότι το ποσό θα καλυφθεί και επιδιώκουν - για ευνόητους λόγους - την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υπερκάλυψη