TIME: Οι ελληνικές startups μπορούν να κάνουν… διεθνή καριέρα

“Η ελληνική οικονομία υποφέρει από έξι χρόνια ύφεσης, με την ανεργία των νέων γύρω στο 60%, όμως ένα νέο κύμα startup επιχειρήσεων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να ανακάμψει η οικονομία”.

Με αυτήν την εισαγωγή ξεκινά το άρθρο του αμερικανικού περιοδικού TIME για την άνθηση των startups (δηλαδή νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων που ξεκινούν από το μηδέν) στην Ελλάδα, στο οποίο σημειώνεται ότι ο κλάδος είναι ακόμα μικρός στη χώρα μας, και δεν μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, όμως η ανάπτυξή του είναι ραγδαία.

Το άρθρο περιγράφει την περίπτωση της startup επιχείρησης Workable, η οποία ξεκίνησε από το μηδέν και, μετά την ενίσχυσή της από το ευρωπαϊκό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων JEREMIE-Openfung II, πρόσφατα ανακοίνωσε μία χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων από την επενδυτική Greylock IL, ένα γεγονός που το δημοσίευμα περιγράφει ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα μίας σειράς από διεθνείς επιτυχίες ελληνικών startups, αναφέροντας ακόμα τις εφαρμογές Bug Sense και Taxibeat.

“Η οικονομία της Ελλάδας είναι ακόμα πολύ προβληματική. Ωστόσο, τα συστατικά υπάρχουν για έναν κλάδο startup που μπορεί να αποδειχθεί επιτυχημένος σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι επενδυτές κεφαλαίων το έχουν προσέξει”, αναφέρεται στο κλείσιμο του άρθρου, που παραθέτει δηλώσεις στελέχους της Greylock, που αναφέρει: “Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Υπάρχει ικανό ταλέντο σε μηχανικούς σε ανταγωνιστικό κόστος, συγκριτικά με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αισθανόμαστε ότι εξαιρετικοί επιχειρηματίες και επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργηθούν από οπουδήποτε”.