Η εταιρεία που θέλει να κάνει εξαγωγή παγόβουνα και γιατί πιστεύει ότι θα πετύχει

Η εταιρεία που θέλει να κάνει εξαγωγή παγόβουνα και γιατί πιστεύει ότι θα πετύχει

Ήδη αναζητά τα υποψήφια παγόβουνα που θα ξηλώσει από την Ανταρκτική

Οι business σύνορα δεν γνωρίζουν! Έτσι, μια εταιρεία από το Ντουμπάι, που ασχολείται με τη μηχανική έχει σκεφτεί μια πολύ επικερδή – κατά την εκτίμησή της- μπίζνα: θα ξηλώνει παγόβουνα από την Ανταρκτική και θα τα κάνει εξαγωγή (και μετά εισαγωγή) στο Ντουμπάι, ώστε να δημιουργήσει ένα απόθεμα φρέσκου και πόσιμου νερού για μια ολόκληρη πόλη.

Η εταιρεία NABL θα χρησιμοποιήσει εικόνες από δορυφόρο, για να επιλέξει τα υποψήφια προς… αποξήλωση παγόβουνα. Οι ιδανικοί… υποψήφιοι πρέπει να έχουν ύψος από 600 έως και 2.100 μέτρα και βάρος περί τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο, το επιχειρηματικό σχέδιο είναι ακόμη στα σπάργανα ενώ δεν έχει απαντηθεί ένα πολύ tricky ερώτημα: πώς θα μεταφέρονται τα παγόβουνα στο Ντουμπάι και πού θα αποθηκεύονται (χωρίς να λιώσουν).

Ως διαμετακομιστικοί σταθμοί εξετάζονται το Περθ της Αυστραλίας ή το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

«Αν πετύχουμε σε αυτό το πρότζεκτ, θα λύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου» δηλώνει στο NBC News ο Abdulla Alshehi, ιδρυτής της NABL. «Αν το σχέδιο αποδειχτεί βιώσιμο, θα βοηθήσει όχι μόνον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα» προσθέτει.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα του Ντουμπάι, The Khaleej Times, μέχρι το 2030, το εμιράτο που είναι χτισμένο στα βάθη της αραβικής ερήμου θα έχει 3,4 εκατομμύρια κατοίκους. Μιλάμε για πολλή… δίψα!

Πάντως, όσο μανατζερίστικα και αν ακούγονται τα λόγια του κ. Alshehi, έχει δίκιο στο ότι το πρόβλημα του πόσιμου νερού αποτελεί φλέγον ζήτημα για την οικουμένη: περίπου 4 δισεκατομμύρια (!) άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Economic Forum.

Η εταιρεία, πάντως, θα βάλει σε πιλοτική φάση το υπερφιλόδοξο πρόγραμμά της τον επόμενο μήνα. Μόλις τα παγόβουνα εντοπιστούν και αποκολληθούν θα μεταφερθούν στον πρώτο σταθμό και από εκεί θα ρυμουλκηθεί με πολλαπλά ρυμουλκά για την υπόλοιπη διαδρομή.

Μάλιστα η εταιρεία υπολογίζει και «χασούρα» γύρω στο 30% και πάλι δεν θεωρεί ότι αυτό ακυρώνει το πρότζεκτ. Δηλαδή ακόμη και αν λιώσει το 1/3 του παγόβουνου, θα μπορεί και πάλι να παράσχει νερό για 1 εκατομμύριο ανθρώπους για 5 χρόνια.

Σύμφωνα, πάντως, με το NBC, ιδιώτες επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί ήδη να βάλουν περί τα 60 εκατ. δολάρια στο πρότζεκτ.