Ο Όμιλος Κοπελούζου και ο κολοσσός China Energy ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ο Όμιλος Κοπελούζου και ο κολοσσός China Energy ενώνουν τις δυνάμεις τους

Μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ του μεγάλου ελληνικού επενδυτικού ομίλου και της κινεζικής εταιρείας

Μια μεγάλη συμφωνία, με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, υπογράφηκε σήμερα στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στον όμιλο Κοπελούζου και τον κινεζικό κολοσσό China Energy Investment Corporation Ltd.

Οι δύο όμιλοι θα πορευθούν από κοινού στον τομέα των επενδύσεων της πράσινης ενέργειας όσο και στην εξαγορά και περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος και ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου Λινγκ Βεν, ανακοίνωσαν την είσοδο της China Energy με 75% στο μετοχικό κεφάλαιο της Elica Group που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ.

Παράλληλα, οι δυο πλευρές ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης στο διαγωνισμό της ΔΕΗ.

Από αριστερά: Dr Ling Wen, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της China Energy Weng Jieming, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εποπτείας & Διαχείρισης Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων της Κίνας Δημήτριος Κοπελούζος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου

 

«Ο Όμιλός μας πιστεύει στην καθαρή ενέργεια και στις προοπτικές της Ελλάδας. Η συνεργασία μας με την China Energy είναι άριστη και εδράζεται στη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την συνέπεια των δύο πλευρών», είπε ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, για να συμπληρώσει: «Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδος αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών σε πολλούς τομείς της οικονομίας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κοπελούζου ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία των δύο ομίλων προωθείται με τους καλύτερους οιωνούς και χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι ο κινεζικός όμιλος είναι σήμερα εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι το πλαίσιο συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική αγορά, τόνισε ωστόσο ότι το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας από κοινού με τον Όμιλο Κοπελούζου στρέφεται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά και έκανε λόγο για μακροχρόνια και όχι ευκαιριακή συνεργασία.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της China Energy Investment Corporation Dr. Ling Wen, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η εταιρεία του δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμπαραγωγή. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία «μία ζώνη ένας δρόμος» την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα ενώ για τη σημερινή συμφωνία είπε ότι αποτελεί το πρώτο ορόσημο της συνεργασίας των δύο πλευρών η οποία στο μέλλον θα επεκταθεί.

Η China Energy Energy ιδρύθηκε πέρυσι μετά τη συγχώνευση της China Gouodian Corporation και της Shenhua Group και είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρική εταιρεία στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα κατάφερε να την φέρει μέσω της συνεργασίας ο όμιλος Κοπελούζου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας η κινεζική εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, αποκτά συμμετοχή 75% στα αιολικά πάρκα ισχύος 1500 μεγαβάτ που κατέχει και αναπτύσσει στην Ελλάδα ο όμιλος Κοπελούζου ενώ, όπως σημειώθηκε οι δύο όμιλοι έχουν ήδη από κοινού εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.


Η China Energy που ιδρύθηκε πέρυσι αποτελεί μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δισ. ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δισ. ευρώ 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν. Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.

Η πρώτη γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα Chen Suhong υπογράμμισε ότι η συνεργασία θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ενώ τόνισε ότι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα στους τομείς κυρίως της Ναυτιλίας των Επικοινωνιών και της ενέργειας και αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα της επένδυσης της Cosco.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στις ανανεώσιμες πηγές το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί όλο μέχρι σήμερα, ωστόσο έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο και προχθές πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός ο οποίος συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον. Η σημερινή παρουσία της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντος της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και δήλωσε την αμέριστη στήριξή του δημοσίου στην προσέλκυση και άλλων κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...