Ευρωπαϊκή ενίσχυση των επενδύσεων σε καινοτόμες εταιρείες

Ευρωπαϊκή ενίσχυση των επενδύσεων σε καινοτόμες εταιρείες

Η ΕΕ θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη 2,1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη επιχειρηματικών κεφαλαίων

Τις έξι εταιρείες επενδύσεων που θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ, στο πλαίσιο της αποστολής τους να επενδύουν στην ευρωπαϊκή αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, ανακοινώνουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Με χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ ύψους 410 εκατομμυρίων ευρώ, οι εν λόγω εταιρείες έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν 2,1 δισ. ευρώ από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Το γεγονός αυτό αναμένεται με τη σειρά του να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις εκτιμώμενου ύψους 6,5 δισ. ευρώ σε καινοτόμους νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, διπλασιάζοντας το ποσό των επιχειρηματικών κεφαλαίων που είναι σήμερα διαθέσιμα στην Ευρώπη.

Οι έξι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων θα έχουν συμμετοχές σε ορισμένες μικρότερες εταιρείες επενδύσεων, ενώ καθεμία τους θα καλύπτει έργα σε τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Οι εν λόγω εταιρείες επενδύσεων θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και των εταιρείων μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ένα φάσμα τομέων, όπως οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι βιοεπιστήμες, οι ιατρικές τεχνολογίες, καθώς και η απόδοση πόρων και η ενεργειακή απόδοση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κάταϊνεν, δήλωσε ότι «στα επιχειρηματικά κεφάλαια, το μέγεθος μετράει! Με το πρόγραμμα VentureEU, πολλοί καινοτόμοι επιχειρηματίες της Ευρώπης πρόκειται να λάβουν σύντομα τις επενδύσεις που χρειάζονται, για να καινοτομούν και να αναπτυχθούν, ώστε να καταστούν παραδείγματα παγκόσμιας επιτυχίας. Αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Κάρλος Μοέντας, δήλωσε από την πλευρά του, ότι «το VentureEU αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής για την ανοιχτή καινοτομία, που δρομολογήσαμε πριν από 3 χρόνια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να παραμείνει η Ευρώπη πρωτοπόρος στον τομέα της βιομηχανίας και οικονομική δύναμη». Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ, Ελζμπιέτα Μπιένσκοβα, είπε απ' την πλευρά της, ότι «χάρη στο VentureEU θα αυξηθεί το ποσό και το μέσο μέγεθος των εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλού δυναμικού να παραμείνουν και να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς».

Ο γενικός διευθυντής του ΕΤΕ Πιέρ Λουίτζι Τζιλιμπέρτ είπε ότι «το VentureEU είναι μια σημαντική προσθήκη στην ευρωπαϊκή σκηνή επενδυτικών κεφαλαίων. Αν και στηρίξαμε περισσότερες από 500 εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων έως σήμερα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ δημιούργησε ένα τέτοιο πρωτοφανές πρόγραμμα. Το ΕΤΕ είναι υπερήφανο για τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία αυτή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επιχειρηματικά κεφάλαια εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς ανεπτυγμένα στην Ευρώπη, καθώς το 2016 οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων διέθεσαν περίπου 6,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ σε σύγκριση με 39,4 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα επιχειρηματικά κεφάλαια στην Ευρώπη είναι πολύ μικρά σε αξία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι ο αριθμός εταιρειών με αξία στην αγορά άνω του 1 δισ. δολλαρίων στο τέλος του 2017 ανερχόταν σε 26 στην ΕΕ, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 109 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 59 στην Κίνα.