O διαγωνισμός καινοτομίας THE DIGITAL GATE Airport Innovation Challenge

Σε ποιους απευθύνεται και ποιοι είναι οι στόχοι του

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) διοργανώνει για 2η χρονιά διαγωνισμό σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το διαγωνισμό «THE DIGITAL GATE Airport Innovation Challenge».

Ο στόχος του διαγωνισμού

Το «THE DIGITAL GATE Airport Innovation Challenge» είναι διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας και νέας επιχειρηματικότητας με στόχο την εξεύρεση και ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες και θα βελτιώσουν τη λειτουργία του αεροδρομίου αλλά και όλης της αεροδρομιακής κοινότητας. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηών με επιστημονικό συνεργάτη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας – Athens Center for Entrepreneurship and Innovation).

Η διαδικασία θα αναδείξει καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και ψηφιακές υπηρεσίες, που θα προσφέρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη αεροδρομιακή κοινότητα, όπως είναι:

  • Improving airport passengers’ / travelers’ experience
  • Airport’s Mall
  • Energy / Environmental
  • Smart Airport

Σε ποιους απευθύνεται

Σκοπός των διοργανωτών είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις ικανότητες σχεδίασης καινοτόμων υπηρεσιών και να βοηθηθούν στην ανάπτυξη εφαρμογών και νέων ψηφιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από 1 έως 3 άτομα.

Στο «THE DIGITAL GATE Airport Innovation Challenge» μπορούν να καταθέσουν την επιχειρηματική τους ιδέα όλα τα μέλη της Ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας όπως υποψήφιοι διδάκτορες, ερευνητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Επιπλέον, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία, προώθηση και εμπορική αξιοποίηση εφαρμογών.

Επιτροπή αξιολόγησης

Η Επιστημονική Επιτροπή που θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες της αγοράς αξιολογεί και επιλέγει τις καλύτερες ομάδες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης .

Στον τελικό γύρο, οι προκριθείσες ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα (μοντέλο και Prototype) σε μία επιτροπή από ειδικούς σε θέματα λειτουργίας αερολιμένων, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ηλεκτρονικού επιχειρείν, venture capital και πληροφορικής. Η επιτροπή αυτή θα επιλέξει τις νικήτριες ομάδες σε εκδήλωση που πραγματοποιηθεί για το λόγο αυτό. Τέλος θα βραβευθούν οι νικήτριες ομάδες θα σε ειδική εκδήλωση – τελετή απονομής. 

Συμμετοχή, Υποστήριξη και Mentoring

Το «THE DIGITAL GATE Airport Innovation Challenge» θα ξεκινήσει με ενημερωτικά σεμινάρια σε πανεπιστημιακούς χώρους στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. όπου οι οργανωτές θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για:

  • Τις διαδικασίες του διαγωνισμού, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες
  • Τις σύγχρονες προκλήσεις λειτουργίας των αεροδρομίων και τις τάσεις στις καινοτόμες υπηρεσίες για ταξιδιώτες, επιχειρήσεις κτλ.
  • Τις κατηγορίες καινοτομιών για υπηρεσίες / επιχειρήσεις και την ανάπτυξη βιώσιμων και ολοκληρωμένων επιχειρηματικών μοντέλων

Οι ομάδες του ημιτελικού θα εκπαιδευτούν και υποστηριχθούν συμμετέχοντας σε εντατικά Bootcamp Επιχειρηματικότητας, όπου συνδυάζοντας διαλέξεις και workshop με μέντορες θα κληθούν να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα και να σχεδιάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Επίσης θα παρακολουθήσουν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ημιτελικού θα βοηθηθούν από οργανωτικής και τεχνικής πλευράς στην υλοποίηση των καινοτόμων ιδεών τους και επιχειρηματικών πλάνων μέσα από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ομάδες του τελικού θα βοηθηθούν από οργανωτικής και τεχνικής πλευράς στην υλοποίηση των καινοτόμων ιδεών τους από ομάδα ειδικευμένων τεχνικών συμβούλων και έμπειρα στελέχη του ΔΑΑ ο οποίος και θα επιλέξει ποιες από τις υπηρεσίες αυτές θα αξιοποιηθούν στο πραγματικό περιβάλλον.

Χρονοδιάγραμμα

  • Μάρτιος: Προετοιμασία
  • Απρίλιος: Έναρξη διαγωνισμού, οργάνωση και διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων, Κατάθεση επιχειρηματικής ιδέας (Προκριματικός)
  • Απρίλιος - Μάϊος: Mentoring και υποστήριξη των ομάδων που προκρίθηκαν στον ημιτελικό
  • Μάϊος: Παρουσίαση επιχειρηματικού μοντέλου και αξιολόγηση (Ημι-Τελικός)
  • Ιούνιος - Οκτώβριος: Ειδικευμένη υποστήριξη και ανάπτυξη prototype
  • Νοέμβριος: Τελικός γύρος με την παρουσίαση στην επιτροπή του τελικού
  • Ιανουάριος: Τελετή απονομής

Εδώ μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό. Η προθεσμία είναι έως τις 5 Μαΐου.