Παγκόσμιες διαστάσεις στο σκάνδαλο της Volkswagen – Παρέμβαση της Μέρκελ

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βγαίνει η υπόθεση με το περιβαλλοντικό σκάνδαλο των ελέγχων ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχεται από παντού επιθέσεις. 

Η υπόθεση εξαπάτησης των αμερικανικών Αρχων και η ανάκληση σχεδόν μισού εκατομμυρίου αυτοκίνητων - καθώς διαπιστώθηκε ότι η γερμανική εταιρεία είχε τοποθετήσει σε αυτά μηχανισμό για να χειραγωγεί τις εκπομπές αερίων- προκάλεσε σήμερα την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου. Η Μέρκελ ζήτησε σήμερα από την Volkswagen "πλήρη διαφάνεια και γρήγορες εξηγήσεις, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ολόκληρη η υπόθεση". 

Η Γαλλία έκρινε απαραίτητη τη διεξαγωγή έρευνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η Νότια Κορέα - η οποία αποκάλυψε το σκάνδαλο - κάλεσε τους εκπροσώπους της εταιρείας για συνομιλίες. Από την πλευρά του, το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει έρευνα και θα ζητήσει εξηγήσεις από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και την Ομοσπονδιακή Αρχή Οδικής Κυκλοφορίας (KBA), για τοεάν αυτά τα οχήματα πουλήθηκαν και στην Ιταλία.  

Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ στη Γερμανία οι αρχές έδωσαν εντολή για την άμεση διεξαγωγή "ενδελεχών ελέγχων στα μοντέλα ντίζελ" της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο βάσει των πωλήσεών της.  απειλείται με πρόστιμο 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αμερικανικές αρχές, την άσκηση δίωξης κατά στελεχών της και υποβολή μηνύσεων από πελάτες και μετόχους. 

11 εκατομύρια "πειραγμένα" αυτοκίνητα

Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο είναι εξοπλισμένα με το συγκεκκριμένο λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ.

"Εσωτερικές έρευνες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είναι παρόν και σε άλλα οχήματα ντίζελ του ομίλου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Volkswagen, της μητρικής εταιρείας της μάρκας VW, αλλά και των Audi, Skoda, Seat και Porche. Μέχρι στιγμής η ύπαρξη του λογισμικού είχε διαπιστωθεί σε 500.000 αυτοκίνητα VW και Audi που είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ και αφορά τους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189, κατά συνέπεια, "περί τα 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Πάντως, η Volkswagen διαβεβαίωσε ότι εργάζεται εντατικά για την αποκατάσταση των ανωμαλιών με τη λήψη τεχνικών μέτρων αλλά διέψευσε την είδηση ότι θα αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάρτιν Βίντερκορν.  

"Βουλιάζει" η μετοχή -  Απώλειες ευρύτερα για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

Πτωτικά κινούνται, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, που συμπαρασύρθηκαν από το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μετοχή της Volkswagen, που έκανε βουτιά 20% χθες, κατέγραφε σήμερα περαιτέρω απώλειες κατά 4,5% στα 126,3 ευρώ.

Τα προβλήματα της VW προκάλεσαν, όμως, χθες ανησυχίες ευρύτερα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και οι μετοχές άλλων εταιρειών του κλάδου δέχονταν και σήμερα πιέσεις. Η μετοχή της BMW κατέγραφε μείωση 1,3% στα 83,3 ευρώ, της Daimler κατά 1,22% στα 70,44 δολάρια και της Peugeot κατά 3,26% στα 14,65 ευρώ.