Ράπανος : Χρήση του αναβαλλόμενου, μόνο αν υπάρξουν ζημιές

Μπορεί η γενική συνέλευση της Alpha Bank να ενέκρινε πριν από λίγο το αίτημα για πιθανή χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω κεφαλαιακά ο όμιλος, ο πρόεδρος, όμως, Βασίλης Ράπανος, ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δε θα χρειαστεί τα οφέλη του φόρου. 

"Ο όμιλος της Alpha Bank θα χρησιμοποιήσει το όφελος από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, μόνο εάν υπάρξουν ζημιές. Ωστόσο, η ιδιαίτερα ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, όπως αποδείχθηκε από τα πρόσφατα κεφαλαιακά stress test της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις ήδη θετικές ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας, αποδεικνύουν ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί το συγκεκριμένο κεφαλαιακό μαξιλάρι. Έπρεπε, όμως, να πάρουμε την έγκριση της γενικής συνέλευσης για να διασφαλίσουμε τους μετόχους".

Και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha, Δημήτρης Μαντζούνης, χαρακτήρισε απίθανη τη χρήση του οφέλους από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, αφού "η κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας είναι ιδιαίτερα ισχυρή".

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, είχε και η παρέμβαση του κυρίου Ράπανου αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. "Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που ευνοούν τους κακοπληρωτές", είπε με νόημα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του news.gr για τις αντιδράσεις των τραπεζιτών, κυρίως για τις εξαγγελίες Δένδια για τα στεγαστικά.