Ποιοι και πόσο θα ωφεληθούν από τα νέα μέτρα Ντράγκι

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

 
Οι πληροφορίες, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για το νέο πακέτο μέτρων, που εξετάζει να λάβει ο Super Mario, υπέρ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, αποτελούν αναμφισβήτητα ένα πολύ δυνατό χαρτί τόσο για τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και για την οικονομία, την αγορά και τα δημοσιονομικά ευρύτερα. 
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 
 
Πρώτον, η αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τιτλοποιημένων ποιοτικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μαζέψουν τα δάνειά τους, να τα τιτλοποιήσουν, να τα κάνουν ομόλογα και να τα δώσουν στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστότητα. Πρόκειται για κάτι, που σαφέστατα θα βοηθήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών για να δώσουν με τη σειρά τους νέα δάνεια. 
Προσοχή, όμως ! Νέα δάνεια σε τομείς, που έχουν υγιείς προϋποθέσεις.  
 
Δεύτερον, φαίνεται ότι η EKT συζητά για πρώτη φορά το χαλαρό σενάριο για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή, αν δεχθεί τα business plan, που έχουν καταθέσει από πέρυσι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, είναι πολύ πιθανόν τα χρήματα, που θα χρειαστούν για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους, να είναι πολύ λιγότερα από αυτά που αναμένει η αγορά.   
 
Συνολικά, το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει σιγά σιγά να απελευθερώσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, βλέποντας ότι αυξάνεται ο βαθμός της φερεγγυότητάς τους στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα έχει κι αυτό ένα πολύ θετικό αντίκτυπο. Σε κάθε περίπτωση, δείχνει ότι η Φρανκφούρτη είναι κοντά στη ρευστότητα της Ελλάδας. 
 
"Βοηθάει όλες τις χώρες της Ευρώπης σε μια πολιτική, που θέλει να ισορροπήσει τις διαφορές μεταξύ των επιτοκίων Βορρά και Νότου, αλλά σίγουρα δεν είναι ο καταλύτης για να έχουμε μια πάρα πολύ καλή χημική αντίδραση. Με άλλα λόγια, είναι πολύ καλό να έχεις μια χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά από την άλλη θα πρέπει και οι κυβερνήσεις - ειδικά του Βορρά - να έχουν μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και πιο αναπτυξιακή, όσον αφορά στις δαπάνες και στους φόρους. Είναι δηλαδή σαν να έχετε μια βάρκα, που να πηγαίνει με ένα κουπί και να της λείπει το άλλο. Θέλει δύο πολιτικές", σχολιάζει στο news.gr ο επικεφαλής ξένων αγορών της BETA Χρηματιστηριακής, Κωνσταντίνος Μπούκας. 
 
ΠΟΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΑΓΟΡΑ
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών ελληνικών τραπεζών, η ρευστότητα, την οποία θα καταλήξει τελικά στην αγορά μέσω των τραπεζών από αυτές τις κινήσεις, είναι όχι λιγότερο από 5 και όχι περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό, γιατί - με δεδομένο ότι τα δάνεια, τα οποία μπορούν να απορροφηθούν από την ΕΚΤ, είναι από 20 έως 30 δισ. ευρώ - ανώτερης διασφάλισης είναι τα μισά. Η Φρανκφούρτη θα τα αγοράσει με έκπτωση, που σημαίνει ότι το τελικό ποσό θα φτάσει σε αυτό το εύρος.  
 
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΝΤΡΑΓΚΙ
 
Για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, πρέπει να συμβούν τα εξής : 
 
  • Να ρυθμιστεί συνολικά και να οριστικοποιηθεί η λύση για τα κόκκινα δάνεια και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, καθώς και
  • Να καθαρίσουν οι τράπεζες τα χαρτοφυλάκιά σας ή/και να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για να κινείται ο Ντράγκι, ώστε 
  • Να είναι σίγουρος ότι θα μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματά του. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά πρέπει 
  • Να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου, όπως αυτή θα εκφραστεί από τη Bundesbank και τους δορυφόρους της στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, στη Νάπολι.