Τι συμβαίνει στην TESCO; Φούσκωσαν τα κέρδη κατά 250 εκατομμύρια!

Όταν ένας κολοσσός του λιανεμπορίου ξεκινά την εβδομάδα του με μια σοκαριστική ανακοίνωση, ότι απολύει υψηλόβαθμα στελέχη, επειδή φούσκωσαν κατά 250 εκατομμύρια λίρες (!) τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, καλώντας την Deloitte για περαιτέρω έλεγχο και χτυπώντας καμπανάκι στις κανονιστικές αρχές της Βρετανίας, τότε σίγουρα κάτι τρέχει με την Tesco (περί της οποίας ο λόγος). 
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετοχή της εταιρείας κατέρρευσε στο Λονδίνο.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος, Dave Lewis, δεν θέλει να αποκαλύψει τα ονόματα των τεσσάρων στελεχών, που απολύθηκαν, αν και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τα εντόπισαν ήδη. 
 
Ο ίδιος, πάντως, έχει θέσει εαυτόν στη γραμμή πυρός, δηλώνοντας ότι οι μέτοχοι "θα πρέπει να αποφασίσουν αν αποτελώ μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης". Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Lewis έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Άλλωστε, ανέλαβε στις αρχές του μήνα - μετά από θητεία 25 ετών στη Unilever -, παίρνοντας τη θέση του Phillip Clarke, τον οποίο θα έχει πολλά να ρωτήσει, όπως λένε οι κακές γλώσσες.
 

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ TESCO

 

 
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πώς προέκυψε αυτός ο εξωφρενικός πληθωρισμός κερδών. Η Tesco μιλά για "μια επιταχυνόμενη αναγνώριση των εμπορικών εσόδων και καθυστερημένη λογιστική μεταφορά του κόστους". Πολύ απλά, λέει ότι, πρώτο εξάμηνο, συμπεριελήφθησαν κέρδη, που δεν έπρεπε, και αφαιρέθηκαν κόστη, που θα έπρεπε να είχαν περιληφθεί. 
 
Το χειρότερο στην όλη υπόθεση είναι ότι τόσο ο Lewis, όσο και ο πρόεδρος της εταιρείας, Richard Broadbent, αρνούνται να διαβεβαιώσουν ότι τα 250 εκατομμύρια λίρες είναι το ποσό, που αποτυπώνει την πλήρη έκταση του προβλήματος. Αυτό δίνει πάτημα σε αναλυτές, όπως από την Cantor Fitzgerald, να υποστηρίζουν ότι το φούσκωμα των κερδών μπορεί να είναι στα 300 εκατομμύρια !